Bolton vrši pritsak na Madurove suradnike da ga napuste

EPA/JUSTIN LANE

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je u utorak izdvojio trojicu visokih suradnika venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura za koje je rekao da moraju izvršiti obećanja koja su dali oporbi o provedbi mirne tranzicije od Madurove vlasti.
Govoreći u Bijeloj kući u danu obilježenom protuvladinim prosvjedima u Venezueli, Bolton je naveo kako su venezuelski ministar obrane Vladimir Padrino, predsjednik Vrhovnog suda Maikel Moreno i zapovjednik predsjedničke garde Ivan Rafael Hernandez Dala rekli oporbi kako Maduro treba predati vlast oporbenom čelniku Juanu Guaidou.
Bolton je rekao kako je oporba informirala Trumpovu administraciju o njihovim razgovorima.
“Veoma je važno da tri čelnika u Madurovu režimu, koji razgovaraju s oporbom tijekom zadnja tri mjeseca, ispune svoja obećanja da se postigne mirni prijenos vlasti s Madurove klike na privremenog predsjednika Juana Guaidoa”, rekao je novinarima Bolton.
“Svi su se suglasili kako Maduro mora otići”, rekao je Bolton. “Oni trebaju djelovati ovoga popodneva i večeri kako bi preveli druge vojne snage na stranu privremenog predsjednika”.
Guaido je u utorak uputio do sada najsnažniji poziv vojsci da mu pomogne da zbaci Madura, a na protuvladinim prosvjedima došlo je do nasilja dok Venezuela ulazi u novu krizu nakon godina političkog i gospodarskog kaosa.
Nekoliko desetaka naoružanih vojnika koji su se pridružili Guaidou sukobilo se s vojnicima koji podržavaju Madura na skupu kod zračne baze La Carlota u Caracasu, ali je incident završio i ne izgleda kako je dio neposrednog pokušaja oporbe da preuzme vlast vojnom silom.

Komentiraj