Bolton tvrdi da je SAD otvoren za pregovore, Iranci ga optužuju da laže

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton je, govoreći nakon što je SAD uveo nove sankcije protiv iranskih dužnosnika, rekao kako je Washington i dalje spreman na razgovore s Teheranom, a iranski predsjednik ga je optužio da laže.

“Predsjednik je ostavio vrata otvorena za prave pregovore o potpunoj i provjerljivoj eliminaciji iranskog nuklearnog programa, njegovog sustava balističkih raketa, podrške međunarodnom terorizmu i ostalog zloćudnog ponašanja diljem svijeta”, kazao je Bolton u Jeruzalemu.

“Sve što Iran treba napraviti jest ući kroz ta otvorena vrata”, dodao je.

SAD se u svibnju prošle godine povukao iz sporazuma iz 2015. između svjetskih sila i Irana kojem je cilj bio zaustavljanje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija. Teheran odbacuje optužbe da razvija nuklearno naoružanje.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu o novim sankcijama Iranu uperenih protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i drugih visokih dužnosnika, kao odmazdu za rušenje američke bespilotne letjelice, no neke sankcije bile su planirane i prije incidenta.

Washington je najavio da će ovaj tjedan uvesti i sankcije nad iranskim ministrom vanjskih poslova, pišu američki mediji. Sam Mohamad Džavad Zarif je zbog toga naglasio kako SAD, odnosno “B tim” suradnika predsjednika Trumpa, poput Johna Boltona, “mrze diplomaciju i žedni su rata”.

“U isto vrijeme dok pozivate na pregovore sankcionirate ministra vanjskih poslova! Jasno je da lažete”, poručio je u ponedjeljak Amerikancima iranski predsjednik Hasan Rouhani, prenosi agencija France Presse.

Rouhani je naglasio i kako američke sankcije protiv Hamneija neće imati utjecaja jer on nema nikakve imovine u inozemstvu.

“Djelovanje Bijele kuće pokazuje da je mentalno retardirano”, zaključio je iranski predsjednik.

Komentiraj