BOLTON ‘Testiranje sjevernokorejskog projektila krši rezoluciju UN-a’

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton kazao je u subotu kako najnovije lansiranje sjevernokorejskih raketa krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a te je pozvao čelnika Kim Jong Una da se vrati razgovorima o denuklearizaciji.

To je prvi put da jedan visoki američki dužnosnik opisuje testiranje kao kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda koje su imale za cilj zaustavljanje nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje. Do ove ocjene dolazi neposredno uoči četverodnevnog posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Japanu u koji bi trebao stići tijekom dana.

“UN-ova rezolucija brani lansiranje bilo kakvih raketnih projektila”, kazao je Bolton na konferenciji za medije. Lansiranja koje je poduzela Sjeverna Koreja obuhvaćaju i balističke projektile kratkog dometa i stoga “nema sumnje” da se radi o kršenju, dodao je Bolton.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost kazao je kako su Sjedinjene Države i dalje otvorene za razgovore s Kimovim režimom ali da nisu promijenile stajalište u odnosu na ono izrečeno na summitu između SAD-a i Sjeverne Koreje u Hanoju.

“Tramp drži vrata otvorena za KIma, sljedeći korak je da Kim uđe kroz njih”, kazao je Bolton.

Bolton je također pozvao Kima da prihvati susret s japanskim premijerom Shinzoom Abeom, koji je izjavio da može pomoći ponovnom pokretanju dijaloga o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Očekuje se da će Trump sa svojim domaćinima u Japanu razgovarati o nizu tema, počevši od Sjeverne Koreje do Kine i trgovinske problematike.

Dvojica čelnika razgovarat će i o rastućim tenzijama s Iranom, kazao je Bolton. Japanski premijer razmatra posjet Iranu početkom lipnja, objavila je u petak tv postaja NHK, što bi bio prvi takav posjet u četiri desetljeća.

Washington je zaprijetio zemljama koje uvoze iransku naftu i proglasio Iranske čuvare revolucije terorističkom organizacijom te je u perzijski zaljev poslao skupinu nosača zrakoplova i bombardera.

Komentiraj