Bolton podsjetio Sjevernu Koreju na obećanje o lansiranju projektila

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton podsjetio je u utorak Sjevernu Koreju na obećanje sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da neće ispaljivati interkontinentalne rakete nakon što je Pjongjang izveo četvrto testiranje raketa kratkog dometa u manje od dva tjedna te upozorio da bi mogao nastaviti “novim putem”.

Trumpova administracija umanjuje važnost sjevernokorejskog testiranja raketa kratkog dometa od 25. srpnja, a u utorak je američki ministar obrane Mark Esper izjavio je da SAD neće pretjerano reagirati te da će ostaviti otvorena vrata za pregovore.

Bolton je rekao za Fox News da se testiranjem raketa kratkog dometa, čini se, nastoji postići njihova puna operativnost i da Trump pozorno prati njihov razvoj.

“Predsjednik i Kim Jong Un složili su se da sjevernokorejski vođa neće lansirati interkontinentalne balističke projektile i stoga mislim da predsjednik sve promatra vrlo, vrlo pažljivo”, rekao je Bolton.

Sjeverna Koreja je objavila u utorak da su zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje “očito ometanje” mirovnih napora na Korejskom poluotoku i svjedoče o nedostatku “političke volje” dviju zemalja da poboljšaju odnose.

Pjongjang će “biti prisiljen potražiti novi put kao što smo već naveli” ako Južna Koreja i SAD nastave s neprijateljskim vojnim potezima, rekao je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova.

Izjava dolazi netom nakon ispaljivanja dvaju “neidentificiranih projektila” Pjongjanga, navodi južnokorejska agencija Yonhap pozivajući se na južnokorejski zajednički vojni stožer.

Pjongjang je još prošlog tjedna zaprijetio da novih pregovora o nuklearnom programu možda neće biti ako Seul i Washington nastave zajedničke vojne vježbe koje su počele u ponedjeljak.

SAD i Južna Koreja tradicionalno već godinama održavaju zajedničke vojne vježbe, koje Sjeverna Koreja doživljava kao prijetnju mogućom invazijom.

Komentiraj