Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je u petak da bi bilo korisno da Rusija ode s Krima i iz istočne Ukrajine te da se prestane miješati u američke izbore i bude manje nametljiva na Bliskom istoku.

Bolton je to rekao u intervjuu za Reuters u Tbilisiju, prijestolnici bivše sovjetske republike Gruzije, gdje se sastaje s najvišim dužnosnicima.

“Bilo bi korisno kada bi se oni (Rusi) prestali miješati u naše izbore… otišli s Krima i iz Donbassa u Ukrajini… prestali koristiti ilegalno kemijsko oružje u pokušajima atentata na ruske egzilante na Zapadu i kada bi bili manje nametljivi na Bliskom istoku”, kazao je Bolton.

Radi takvog ponašanja Washington je nametnuo sankcije Rusiji u prošlosti, rekao je on dodavši da su američki dužnosnici u postupku odlučivanja hoće li uvesti još sankcija Moskvi.

Bolton je izjavio ranije u Tbilisiju da je Bijela kuća pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina u Washington.

Putin i američki predsjednik Donald Trump sastali su se nekoliko puta na marginama multilateralnih skupova, no imali su samo jedan bilateralni summit, u finskome glavnom gradu u srpnju.

“Pozvali smo predsjednika Putina u Washington”, rekao je Bolton. Zasad se ne zna je li Putin prihvatio poziv.

Trump i Putin planiraju održati bilateralni sastanak na marginama događaja u Parizu 11. studenoga u povodu obilježavanja obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata.

Komentiraj