BOLNICA HRVATSKIH VETERANA Varga: “Zdravstvena skrb za sve branitelje na jednom mjestu”

Uloga i žrtva vukovarske Opće bolnice u Domovinskom ratu i uspješna briga o veteranima u poslijeratnom razdoblju obvezala nas je da toj bolnici dodijelimo status bolnice hrvatskih veterana, rekao je u petak ministar zdravlja Siniša Varga nakon što je s predsjednikom Udruge 100-postotnih vojnih invalida Domovinskog rata Đurom Glogoškim na zgradi bolnice otkrio ploču s nazivom “Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana”.

U izjavi novinarima nakon otkrivanja ploče, ministar Siniša Varga je rekao da vukovarska bolnica raspolaže s vrhunskim stručnim kadrom, koji ima dobre pokazatelje uspješnosti u radu, i vrlo je dobro opremljena te je važna u hrvatskome zdravstvenom sustavu.

“Ono što ovdje nedostaje je stanovništvo. Proglašenjem ove bolnice veteranskom, želimo svim hrvatskim dragovoljcima i braniteljima osigurati primjerenu zdravstvenu skrb na jednome mjestu. Želimo i da se naši dečki i djevojke koji se vraćaju iz međunarodnih vojnih misija koriste i vukovarskom i kninskom te zabočkom bolnicom za svoje potrebe”, rekao je Varga.

 

  • Istaknuo je kako je vukovarskoj bolnici odobren projekt izgradnje objekta za fizikalnu terapiju, vrijedan 24 milijuna kuna, u kojem će pacijentima na raspolaganju biti mnogi zdravstveno-rehabilitacijski sadržaji.

 

U bolnici procjenjuju da bi u novom objektu za fizikalnu terapiju na mjesec mogli obraditi 960 pacijenata koji dosad nisu bili obuhvaćeni rehabilitacijom, a liste čekanja bile bi smanjene sa 120 na 60 dana.

Po riječima sanacijskog upravitelja vukovarske Opće bolnice Davora Arežine, oko 60 posto pacijenata su hrvatski branitelji, a status veteranske bolnice toj bolnici donosi nova ulaganja i nove mogućnosti razvoja i napretka.

U vukovarskoj Općoj bolnici rade 564 osobe, među kojima 103 liječnika, 224 medicinske sestre, 91 zdravstveni radnik i 146 ostalih djelatnika. Po podatcima Ministarstva zdravlja, od 1998. do 2014. godine u obnovu građevina, infrastrukture i opremanje te zdravstvene ustanove uloženo je 218 milijuna kuna.

Tijekom boravka u vukovarskoj Općoj bolnici ministar zdravlja Siniša Varga obišao je odjele kirurgije i psihijatrije te se kratko zadržao u razgovoru s pacijentima.

Komentiraj