Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić predao je u utorak, u sklopu projekta HOLISTIC, splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi  i zapovjednicima deset dobrovoljnih vatrogasnih društava 25 GPS uređaja.

Ti će im uređaji uvelike olakšati posao i omogućiti jednostavniji nadzor požarišta.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina rekao je da uređaji vatrogascima mnogo znače jer u većim vatrogasnim intervencijama brzo mogu intervenirati i spasiti kolege i vozila, a bitno je i što zahvaljujući GPS-u u svakom trenutku mogu znati gdje su im ekipe i kako se požar razvija.

Izvan projekta HOLISTIC prošle godine zahvaljujući županiji nabavljeno je stotinjak radiouređaja koji imaju GPS, dodao je.

“Ova je vatrogasna sezona zasad zadovoljavajuća. Vatrogasne snage s područja naše županije su pripremljene. Zaposleno je 448 sezonaca po programu Vlade i lokalne samouprave, a još dodatno županija financira 60 sezonaca koji su raspoređeni u svim DVD-ima, u Zagvozdu, Splitu i Sinju. Ove smo godine nešto bolje pripremljeni nego prošlih. Tehnička opremljenost nam je zadovoljavajuća na terenu iako je prosjek vozila u našoj županiji oko 18 godina”, rekao je Glavina.

Dodao je da je ove godine manje požara zbog dobrih vremenskih uvjeta i opreme te  zbog preventive. Često se kontroliraju i poljoprivredna zemljišta, što također smanjuje broj požara, kazao je Glavina.

 Projekt HOLISTIC vrijedan 9,4 milijuna eura, a županija sudjelovala s nešto više od milijun eura

Da županija svake godine iz matičnog proračuna za vatrogastvo izdvaja 3,5 milijuna kuna, novinarima je potvrdio dožupan Luka Brčić. Taj je iznos dovoljan da sezona bude zadovoljavajuća.

Istaknuo je važnost projekta HOLISTIC, vrijednog 9,4 milijuna eura, u čemu županija sudjeluje s nešto više od milijun eura.

“To je dobro iskustvo u kojem smo se pokazali kao lider u projektu u kojem ima 20 partnera na području cijelog Jadrana. Kad je riječ o civilnoj zaštiti, participirat ćemo i dalje u EU fondovima. Jadran je osjetljiv na požare, a s ovakvim uključivanjem maksimalno sve radimo da sigurnost građana i turista bude na zavidnoj razini”, istaknuo je Brčić.
Koordinatorica projekta HOLISTIC Anđelka Vuković rekla je kako taj projekt završava do kraja rujna te da je to samo jedna od aktivnosti i dio opreme koju će vatrogasci dobiti. Najavila je da će se ubrzo nabaviti vozilo opremljeno posebnim uređajima za prevenciju i nadzor požara, koje će imati i dron za nadzor iz zraka.
Rekla je  da će također nabaviti tablet uređaje kojima će vatrogasci moći pratiti stanje na požarištu i označiti površinu zahvaćenu vatrom, a na četiri lokacije u županiji postavit će se i i napredni videosustav. Riječ je o kamerama kojima će se stanje na terenu moći pratiti s jednog mjesta, dodala je Vuković.

Svrha projekta HOLISTIC jest potaknuti uporabu naprednih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u zaštiti i prevenciji od šumskih požara.

Komentiraj