“Bolje ne može”, posljednji Oscar za Jacka Nicholsona

Američka romantična filmska komedija ‘Bolje ne može’ (As Good as It Gets) doživjela je svoju premijeru 23. prosinca 1997. godine.
Melvin Udall (Jack Nicholson) je mizantrop i hipohondar, mrzovoljni i cinični čovjekomrzac koji ne voli nikoga, izbjegava pukotine na podu, baca sapun u smeće čim jednom opere ruke i koji živi od pisanja romantičnih romana za žene u svojem stanu. Njegovi susjedi ga izbjegavaju a mete njegovih sarkastičnih komentara su djeca, Židovi, homoseksualci i crnci. No u biti je Melvin zapravo usamljena, neprilagođena osoba sa mekim srcem. Kada njegov gay susjed Simon (Greg Kinnear) biva opljačkan i hospitaliziran, Melvin prihvati brinuti se za njegovog psa. Carol (Helen Hunt), konobarica u njegovom omiljenom restoranu, ima bolesnog sina, pa Melvin plati doktora da ga pregleda, navodno kako bi se ona vratila i ponovno mu donosila obroke. No Carol u toj gesti sluti više pa ga odluči malo bolje upoznati.
Zanimljost je da se Greg Kinnear u početku bojao raditi s Jackom Nicholsonom, opisavši ga kao nepredvidljivog i teškog, no sve je na kraju ispalo opušteno. Na 70. dodjeli “Oscara” Nicholson i Hunt su osvojili nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu respektivno, što film svrstava na listu filmova koji su osvojili obje glavne glumačke nagrade.

Komentiraj