Pixabay

BOLIVIJA Znanstvenici pronašli narod s najzdravijim srcima na svijetu

Znanstvenici su u šumama Bolivije pronašli ljude s najzdravijim srcima na svijetu. Pripadaju narodu Tsimane, koji žive u amazonskoj prašumi. Ima ih oko 16 tisuća, a love, ribare i obrađuju zemlju na obalama rijeke Maniqui.

Studija o ovom narodu objavljena je u časopisu Lancet, a u njoj se ističe kako gotovo nitko iz naroda Tsimane nema začepljene arterije, čak ni stariji ljudi. Njihova se dijeta i način života radikalno razlikuje od ostatka svijeta, a znanstvenike podsjeća na način života civilizacija koje su živjele tisućama godina prije nas, prenosi BBC.

Znanstvenici priznaju kako se ostatak svijeta ne ni mogao okrenuti njihovo načinu života – skupljanju plodova i lovu, ali kako bismo od njih mogli naučiti neke stvari. Njihova se ishrana, otkrivaju, sastoji od divljih svinja, tapira i kapikabre (17%), slatkovodni riba uključujući pirane i soma (7%), riže, slatkog krumpira i banana koje sami uzgajaju te od voća i orašastih plodova. 72% kalorija koje unose dolazi iz ugljikohidrata, 14% iz masti i 14% iz proteina.

Narod Tsimane puno je aktivniji od ostatka svijeta – prosječni muškarac dnevno pređe oko 17 tisuća koraka, a žene tisuću manje. Čak i ljudi u 60-im godinama dnevno naprave 15 tisuća koraka.

Znanstvenici su otkrili kako Chimane u dobi od 45 godina gotovo uopće nemaju kalcijevog taloga u koronarnim arterijama. U dobi od 75 godina čak dvije trećine Chimana i dalje uopće nemaju kalcijev talog u koronarnim arterijama. Za usporedbu, čak četvrtina Amerikanaca u dobi od 45 godina u koronarnim arterijama imaju kalcijev talog, a u dobi od 75 godina ta se brojka penje na visokih 80%.

Komentiraj