BOJKOT: Sabor o kandidatima za ustavne suce bez HDZ-ovaca

 Pred malobrojnim zastupnicima, bez HDZ-a, Hrvatski sabor u četvrtak je raspravio prijedlog o imenovanju dvoje sudaca Ustavnog suda – kandidati su profesorica ustavnog prava Sanja Barić, sutkinja Ivana Čalić i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Suce Ustavnog suda Sabor bira u tajnom glasovanju, dvotrećinskom većinom.

Tajno glasovanje je sutra, najavio je predsjednik Sabora Josip Leko.

  • Grbin je izrazio žaljenje što u sabornici večeras nije bilo zastupnika HDZ-a.

HDZ nije sudjelovao u dosadašnjem postupku izbora, pa su za imenovanje novih sudaca potrebni glasovi svih ostalih oporbenih stranaka.

Prijedlog liste kandidata koji ulaze u uži izbor za ustavne suce Hrvatskom saboru je dostavio Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin podsjeća da je Odbor uputio poziv za predlaganje kandidata, da je pristiglo 12 kandidatura, 11 je bilo pravovaljanih.

Proveden je javni razgovor s kandidatima, nakon čega je utvrđena lista od tri kandidata, izvjestio je Grbin.

Dodao je kako Odbor smatra da se radi o kandidatima koji svojim životopisom i dosadašnjim radom ispunajvaju visoke kriterije koje moraju zadovoljiti suci Ustavnog suda RH.

Riječ je o osobama poznatim, ne samo stručnoj, nego i općoj javnosti, te izbor bilo kojeg od njih može samo pomoći daljnjem građenju ugleda institucije u koju se biraju.

Grbin je izrazio žaljenje što u sabornici večeras nije bilo zastupnika HDZ-a.

Žalostan sam što zastupnici HDZ-a nisu htjeli sudjelovati ni danas na sjednici, ni na sjednicama Odbora na kojima se raspravljalo o kandidatima, ustvrdio je SDP-ov Grbin.

Iznio je i svoje viđenje zašto je tako. Zato “jer mi nismo htjeli pristati na političku trgovinu”, kazao je

Grbin navodi da se postupak izbora i kandidiranja želio provesti u duhu promjena Ustava iz 2010. kada je uvedena dvotrećinska većina kao uvjet za izbor sudaca.

“Htjeli smo da se izaberu osobe u čiji integritet, znanje i poštenje nitko neće sumnjati. Htjeli smo izbjeći situaciju da se za Ustavni sud biraju osobe koje ne bi mogle postati sucima Županijskog suda, no jedna politička opcija na to nije htjela pristati”, naveo je Grbin.

U raspravi o ustavnim sucima sudjelovali su samo klubovi SDSS-a i SDP-a, no najmanje se govorilo o samim kandidatima.

Milorad Pupovac (SDSS) podsjeća da trenutno imamo 12 ustavnih sudaca, za koji dan će jedan otići u mirovinu, pa će ih biti 11. Već dugo Ustavni sud ne radi u punom sastavu, kaže Pupovac. To pripisuje izostanku sposobnost da se u Saboru osigura potrebna dvotrećinska većina, odnosno, kako tvrdi, “nadiđu partikularani, stranački interes i postigne konsenzus oko kriterija, uvjeta, a onda i kandidata”.

Pupovac kaže kako je Ustavni sud mjesto s kojeg se reflektira ukupna filozofija i duh djelovanja pravosuđa, pa ako u Ustavnom sudu stvari ne funkcioniraju, ako postoje teškoće u ekipiranju to će se, smatra, odraziti na rad nižih sudova.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) drži da su predloženi kandidati dobri, da će se u petak moći kvalitetno odlučiti o njima.

Izražava ozbiljnu zabrinutost što u Saboru na raspravi nema ni jednog zastupnika HDZ-a.

“To zabrinjava, to govori o ozbiljnom demokratskom deficitu. Zamislite njihovu odgovornost, tu alternativu koja se nudi da će biti vlast, pogledajte što rade kao opozicija”, rekla je SDP-ova zastupnica Antičević Marinović.

Grbina je izrazio i žaljenje osti što rasprava o kandidatima za ustavne sudce traje vrlo kratko. Takva rasprava vrijeđa instituciju o kojoj raspravljamo, kazao je.

Ističe i da se s odlukama Ustavnog suda ne moramo uvijek slagati, ali ih moramo poštivati.

“Hrvatska je rijetka zemlja koja ima nevjerojatno poštivanje odluka Ustavnog suda, u 25 godina samostalnosti, samo jedna odluka Ustavnog suda nije bila provedena”, naveo je Grbin,

Postupak koji je proveden, a koji bi sutra trebao biti okončan izborom barem jednog kandidata za ustavnog suca, proveden je po novim pravilima koja traže dvotrećinsku većinu, ta pravila traže da poštujemo proceduru, ne traže dogovor ispod stola, naglasio je Grbin.

Proceduru smo pokušali provesti najtransparentnije moguće, svaki korak je bio javan, nismo nikoga molili ni poticali da se javi, povlačili za rukav, ustvrdio je predsjednik saborskog Odbora za Ustav Grbin i poručio: “ne morate biti zadovoljni predloženim kandidatima, ali morate doći u sabornicu i to reći”.

Komentiraj