BOJAN ŠOBER: ‘Mnogi su zbog Blaževića šutjeli u strahu, a ministrica to odobrava’

Bojan Šober, operni pjevač i bivši ravnatelj opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, preuzeo je funkciju v.d. intendanta nakon što je riječko Gradsko vijeće smijenilo Marina Blaževića zbog optužbi za mobing, neracionalno trošenje novca i pogodovanje. Čeka se odluka ministrice kulture i medija

Nakon burnih mjeseci u HNK Ivana pl. Zajca, brojnih optužbi na račun intendanta Marina Blaževića – od optužbi za mobing, zapošljavanja bez odgovarajuće spreme, rada izvan Zajca bez odgovarajućih dozvola – Blažević je sada bivši intendant. Na njegovo je mjesto – nakon smjene koju je pokrenulo i provelo riječko Gradsko vijeće – došao Bojan Šober, operni pjevač s 40 godina umjetničkog rada, bivši ravnatelj Opere te kuće i bivši v.d. intendanta koji se, eto, još jednom primio te funkcije. Zanimljivo je u cijeloj priči oko Blaževićeve smjene to što je za njegov odlazak glasovalo 19 vijećnika, njih deset je bilo protiv. Ali šest glasova od tih 19 glasovi su vijećnika HDZ-a koji su, tako, bili presudni. To znači da su se vijećnici HDZ-a oglušili ne samo na savjete i preporuke ministrice Nine Obuljen Koržinek, već i na navodne direktne pozive i nje i Olega Butkovića da se glasuje za Blaževićev ostanak. A s obzirom na svesrdnu podršku koju je pružala Blaževiću, posebno zbog njegove uloge u novom zakonu o kazalištima, razumljivo je da je ovaj ‘’ne’’ riječkih vijećnika uzdrmao odnose ministrice s Bojanom Šoberom koji je kao član bivšeg i sadašnjeg saziva Kazališnog vijeća Zajca prvi pokrenuo priči o lošem poslovanju Blaževića….

NACIONAL: Nakon odlaska Marina Blaževića s funkcije intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci vi ste v.d. intendanta, zašto ste to baš vi? Koliko znam, niste baš oduševljeni time, ali nitko to nije želio.

Dobro kažete. Morate znati da je trenutačno u Zajcu količina straha, nezadovoljstva i zamora ovom situacijom velika. Ljudi su dobivali otkaze ili opomene pred otkaz samo zato što su imali drugačije mišljenje, stoga i ne čudi toliko da se nitko nakon takve atmosfere nije osjećao spremnim preuzeti tu funkciju do izbora novog intendanta. Pristao sam prihvatiti tu funkciju radi brojnih umjetnika i kolega od kojih sam dobio podršku i povjerenje kao netko s potrebnim iskustvom i znanjem, jer sam na toj funkciji već bio….

Komentiraj