Tisuće Rusa zaronilo je u subotu u ledenu vodu u sklopu tradicionalnog obilježavanja kršćanskog praznika Bogojavljenja, a to su učinili i vjernici u brojnim drugim državama od Ukrajine, preko Moldavije do Srbije.

Ruska policija u subotu ujutro je izvijestila da je tijekom noći u proslavi Bogojavljenja sudjelovalo više od 2,4 milijuna vjernika diljem zemlje.

Broj onih koji su triput uronili u ledenu vodu u skladu s tradicijom, nije poznat. U vodu se ulazi triput kako bi se vjernici očistili od grijeha i vratili snagu duha.

U Rusiji se Bogojavljenje posebno proslavlja. Ondje se na više od 5000 mjesta organizira razbijanje leda na rijekama i jezerima kako bi se vjernici mogli ritualno okupati.

Na nekim mjestima gradske su vlasti počistile led i postavile drvenu ogradu i ljestve da bi vjernicima olakšali pristup vodi.

U posljednjih nekoliko godina “običnom puku” pridružuju se političari i diplomati. Prošle su godine u kupanju u ledenoj vodi na Bogojavljenje sudjelovali ruski predsjednik Vladimir Putin i američki veleposlanik u Moskvi Jon Huntsman, mlađi, a Kremlj je objavio da se ruski predsjednik i ove godine okupao na području Moskve.

Medicinski timovi obično se nalaze blizu mjesta na kojima se kupaju vjernici. Liječnici upozoravaju da kupanje u ledenoj vodi nije štetno samo za potpuno zdrave ljude, a svećenici ističu da ne postoje crkvena pravila koja nalažu vjernicima kupanje u ledenoj vodi.

Unatoč svemu, ovakvo kupanje na današnji dan prakticira se od davnina u mnogim pravoslavnim državama.

Komentiraj