BOGATA I DUGA VINSKA POVIJEST: Ceste vina Primorsko-goranske županije – 13 sretnih mjesta susreta

Autor:

Promo

Posjetite čudesne vinograde u kojima se rađaju vrhunska vina: Vrbničko polje i Bašćansku kotlinu, preporođenu Vinodolsku dolinu, dom Belice unutar Kastva, obnovljene bakarske prezide ili fascinantne terase Zvonejskih njivi

Puno je stihova spjevano i napisano o vinu, no još je više lijepih priča ispričano uz vino. Kultura proizvodnje vina i uzgoja vinove loze u našoj regiji seže daleko u prošlost, a vjeruje se da su u predrimsko doba upravo pripadnici ilirskih plemena nastanjeni na ovom području izumili drvenu bačvu.

Ova iznimno bogata i duga vinska povijest imala je svojih uspona i padova, a tisućljetna tradicija vinarstva i vinogradarstva i danas je važna gospodarska grana. Stoga ne čudi pravac razvoja naše vinske regije Hrvatska Istra i Kvarner, tj. podregije Kvarnera i Hrvatskog primorja temeljen na očuvanju autohtonih vrijednosti – obnovi vinograda i revitalizaciji autohtonih sorata vinove loze čiji jedinstveni proizvodi imaju zasebno mjesto u turističkoj ponudi.

Povratak autohtonih sorata započeo je prije više od 15 godina i one se u velikom stilu vraćaju na vinsku scenu zahvaljujući vrijednim vinarima i vinogradarima. Stare sorte koje smo dobili u naslijeđe dio su ne samo prirodne već i kulturne baštine Primorsko-goranske županije, a njihovo očuvanje naša je obveza prema generacijama koje dolaze.

Višestruko nagrađivana vina Kvarnera i Hrvatskog primorja po ocjenama struke konkuriraju najboljim svjetskim vinima. Stoga ne propustite priliku kušati Žlahtinu, Sansigot, Jarbolu, Belicu, Trojišćinu ili Staru bakarsku vodicu. Svakako posjetite čudesne vinograde u kojima se rađaju: Vrbničko polje i Bašćansku kotlinu – prave dragulje otoka Krka, preporođenu Vinodolsku dolinu, dom Belice unutar samog grada Kastva, sretni otok Rab, obnovljene bakarske prezide ili fascinantne terase Zvonejskih njivi.

I ne zaboravite – bilo da je bijelo, crno ili rosé, vino je najbolje u dobrom društvu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.