Bogata baština i nasljeđe: U Gradskom muzeju Križevci izložba ‘Revizija ‘Žena”

U utorak, 13. prosinca, u 19 sati u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvara se izložba ‘Revizija ‘Žena” koju su pripremili autori i kustosi izložbe Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu i Tea Hatadi, kustosica Likovne (umjetničke) zbirke i ravnateljica Gradskog muzeja Križevci.

Prije deset godina tadašnji ravnatelj Gradskog muzeja Križevci, profesor Zoran Homen upravo izložbom koja je okupila izabrana djela iz Likovne (umjetničke) zbirke od njih četrnaest zbirki koje čine fundus Muzeja, obilježio je šezdeset godina postojanja Gradskog muzeja Križevci.

Među izabranim djelima na izložbi pojavilo se sedam imena umjetnica. Ove godine Gradski muzej obilježava sedamdeset godina postojanja i ovo je četvrta i posljednja izložba kojom publici i javnosti predstavljaju bogatu baštinu i nasljeđe križevačkog kraja koje se vrijedno njegovalo i nadograđivalo.

Naziv izložbe ‘Revizija ‘Žena” doslovno opisuje pristup kojim su autori izložbe, Franceschi i Hatadi, u početku krenuli. Ušli su u depo Likovne (umjetničke) zbirke i među više od osamsto djela izdvojili onih jedva devedesetak koja potpisuju pedeset i dvije umjetnice. Na izložbi će publika moći pogledati djela koja su ušla u fundus Muzeja prije sedamdeset godina, iako datiraju puno ranije, do onih djela koje potpisuju mlade autorice koje su ovo ljeto otvarale izložbu u Likovnoj galeriji Muzeja.

Izložba ostaje otvorena do 30. siječnja 2023. godine.

Komentiraj