Grad Beč

Silvestarska staza u Gradu Beču

Sve se više bliži doček Nove godine.

Ako još niste sigurni kamo, mi imao prijedlog. Zaputite se u glavni austrijski grad koji je od Hrvatske udaljen svega nekoliko sati vožnje. Iako bi hotelski kapaciteti mogli već biti dobrano popunjeni, s obzirom na činjenicu da bečki doček Nove godine svake godine privuče preko 600 000 domaćih i stranih gostiju, vjerujemo da se kod privatnih ponuđača još sigurno može naći pokoja smještajna jedinica.

Tradicija dočekivanja Nove godina na otvorenom u današnjem je obliku u Beču stara već više od četvrt stoljeća, a Bečani su svoju takozvanu ‘Silvestarsku stazu’ i ove godine, 28. put za redom, kreirali tako da u najluđoj noći godine nikome ne bude dosadno.

Najluđu noć tako možete provesti na nekom od balova po kojima je Beč posebno poznat, u muzeju, u kazalištu, na brodu ili pak u nekom od mnogobrojnih barova i diskoteka, ali i na čak 11 lokacija na otvorenom.

Svi oni koji se ne boje hladnoće proslavu mogu započeti na trgu ispred bečke gradske vijećnice (Rathausplatz), gdje će već u 14 sati započeti novogodišnji program gradske radio stanice Radio Wien, a glazbeni miks obuhvaća glazbu posljednjih pet desetljeća.

Bečka se novogodišnja zabava nakon toga može nastaviti i na bečkom Grabenu, gdje se pod stručnim vodstvom profesionalnih plesača mogu naučiti i prvi koraci u cijelom svijetu dobro poznatog bečkog valcera.

Niti svi oni zaljubljenici u klasičnu glazbu koji nisu imali sreće nabaviti karte za izvedbu ‘Šišmiša’ u bečkoj Državnoj operi nemaju razloga za tugu, jer će direktan prijenos koncerta moći pratiti na velikom platnu postavljenom na trgu Herbert von Karajan-Platz.

U poznatoj bečkoj trgovačkoj ulici Kärtner Straße posjetitelje će zabavljati poznati DJ-evi, u Kući glazbe posjetitelji će uz slobodan ulaz moći sami okušati u dirigiranju Bečkih filharmoničara, a ponoćni će vatromet u ritmu glazbe silvestarski “šetači” moći pratiti u Prateru.

Za tjelesnu okrepu svih onih koji novogodišnju noć namjeravaju provesti na otvorenom pobrinut će se ukupno 70 ugostitelja, a jutarnji mamurluk se u Beču najbolje liječi krepkim doručkom na trgu ispred gradske vijećnice, gdje se od 11 sati uživo može pratiti i prijenos Novogodišnjeg koncerta.

Kako bi posjetitelji ‘Silvestarske staze’ u svakom trenutku znali tko kad i gdje nastupa, koji je najbrži put od jedne do druge pozornice ili gdje se nalaze sanitarni čvorovi, razvijena je posebna aplikacija Cultural Places koja se može besplatno skinuti.

Komentiraj