Screenshot/YouTube

Bogat program za djecu i mlade na Animafestu

Svjetski festival animiranog filma Animafest pripremio je za ovogodišnje izdanje, koje će se održati od 4. do 9. lipnja u Zagrebu, bogati program za djecu i mlade, u čijem je središtu natjecanje filmova za djecu, međunarodna konkurencija s 44 filma.

Uz konkurenciju, filmovi će se prikazivati u okviru Obiteljskog programa s oskarovskim dugometražnim filmovima i tematskim kratkim selekcijama, te će se održati radionica animiranog filma za djecu na temu profesora Baltazara, radionica za srednjoškolce “Animatorski komandosi” i tradicionalni program “Animafest u Vašem kvartu”.

Kako je najavljeno s Animafesta, najbolje i najnovije svjetske radove medijska psihologinja Martina Peštaj svrstala je u četiri dobne kategorije – od četiri do sedam godina, od sedam do deset godina, od deset do četrnaest godina te za starije od 14 godina.

Na taj su način djeci prilagođeni i odabrani filmovi iz drugih programa, primjerice “Kapetan Morten i kraljica paukova” te “Veliki Zli Lisac i druge priče” Benjamina Rennera, novi rad autora djeci omiljenih “Ernesta i Celestine” u istoj atraktivnoj tehnici akvarela i slikovnice u pokretu“, iz Velikog natjecanja dugometražnog filma.

Kratki filmovi Obiteljskog programa ove su godine prigodno podijeljeni na one o snazi, o ljubavi i o glazbi, a u tom programu će se prikazati i tri atraktivna dugometražna filma.

Prvi je za Oscara nominirani “Hraniteljica” Nore Twomey, priča o Parvani, jedanaestogodišnjoj djevojčici koja odrasta u Afganistanu pod talibanskom vlašću.

Podjednako uzbudljiv i čaroban “The Breadwinner” je aktualna i nadahnjujuća priča o nadmoći pripovijedanja i sposobnosti da nas ujedini i izliječi, ističe se u najavi festivala.

“Frankenweenie: Moje najdraže čudovište” Tima Burtona je topla priča o dječaku i njegovu psu, napravjen stop-animacijom i obrađen u 3D-u.

Film se opisuje kao “duhovita i dirljiva varijacija klasičnog gotičkog romana Mary Shelley, kao i njegovih filmskih varijanti, u obiteljskom ruhu”.

U programu je i film nastao prema omiljenoj dječjoj slikovnici Roalda Dahla, koju je ilustrirao Quentin Blake, “Buntovni stihovi”, u režiji Jana Lachauera i Jakoba Schuha, koji uzima klasične priče “Crvenkapicu”, “Snjeguljicu” i “Tri praščića” te ih miješa u predstavi s vragolastim obratom.

Film “Buntovni stihovi” će se u sklopu “Animafesta u Vašem kvartu”, programa koji dovodi besplatne projekcije u kulturne centre zagrebačkih četvrti, prikazati i u Kulturnom centru Dubrava, Centru KNAP na Peščenici, Centru za kulturu i informacije Maksimir.

U Kulturnom centru Travno i Kulturnom centru Dubrava bit će prikazani prošlogodišnji dobitnici Nagrade publike Animafesta “Ježeva kuća” i “Moj život kao tikvica”, a iste filmove moći će vidjeti i posjetitelji Centra za kulturu i informacije Maksimir.

Radionice za djecu o profesoru Baltazaru

U Muzeju za umjetnost i obrt organizirat će se i radionica animiranog filma za djecu s temom profesora Baltazara, pod vodstvom animatorice Antonije Veljačić. Namijenjena je djeci starijoj od osam godina i potrebno se prijaviti na e-mail adresu [email protected]

Radionica animacije “Animacijski komandosi” organizira se  za srednjoškolce u Maloj dvorani kina Tuškanac, pod vodstvom Miloša Tomića, a učenici se mogu prijaviti na istu e-mail adresu.

Najveći dio filmskog programa održava se u dvorani Kinoteke prema rasporedu prilagođenom roditeljima, vrtićima i školama.

Ondje će se održati i kazališna predstava “Profesor Baltazar Put oko svijeta”,  projekcije nekoliko filmova iz popularnog serijala te izbor nagrađenih filmova 8. VAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin.

Ovogodišnji Animafest u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost s projekcijama i razgovorima s autorima gostuje i na više pedijatrijskih odjela zagrebačkih bolnica.

Pojedinačne ulaznice za Natjecanje filmova za djecu i Obiteljski program stoje 25 kuna, dok je cijena za dva filma iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma (Kapetan Morten i kraljica paukova, Veliki Zli Lisac i druge priče) 30 kuna.

Obiteljske iskaznice, koje omogućuju ulaz na sve projekcije primjerene djeci, dostupne su u dva modela: 1+1 (jedna odrasla osoba i jedno dijete) za 100 kuna te 1+2 (jedna odrasla osoba i dvoje djece) za 150 kuna.

Komentiraj