Zagrebački plesni centar (ZPC) obilježit će Međunarodni dan plesa s nekoliko plesnih predstava i bogatim popratnim programom a Dan plesa 29. travnja donosi u ZPC-u predstavu “Divine Blindness” autorice Martine Granić i cjelodnevni program besplatnih plesnih radionica za sve ljubitelje plesne umjetnosti.

Međunarodni dan plesa ustanovio je 1982. godine UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute). Datum 29. travnja odabran je u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea (1727.-1810.), začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora.

Proslava i slavljenje plesa u ZPC-u započinju već u srijedu i četvrtak 25. i 26. travnja, kada su na rasporedu pretpremijera i premijera predstave “Nedostupno”, u kojoj se koreografkinja Zrinka Lukčec Kiko bavi “svim onim što ostaje s druge strane misli, ispod kože, u nemuštim tumačenjima događajnosti, osjećaja, želja i poriva”, najavljeno je.

Lukčec potpisuje ideju i koreografiju, dramaturginja je Maja Sviben, scenografiju osmišljava Majda Džanić Bogojević, glazbu Damir Šimunović, a kostime Emina Kušan. Oblikovanje svjetla radi Marino Frankola a predstavu izvode Dora Kokolj, Kasija Vrbanac i Marin Lemić.

Slijedi, u subotu 28. travnja, predstava programa Koreospektar “Together we sound” autorica Koraljke Begović i Nastasje Štefanić, projekt istraživanja odnosa pokreta i zvuka i zajedničkog kreiranja “virtualnog tijela” i prostora.

Za Dan plesa, u nedjelju 29. travnja, na rasporedu je predstava rezidencijalnog programa “Divine Blindness” autorice Martine Granić, najavljena kao “putopis, dance show, filozofska rasprava i kritika”. Izvode ju Mia Zalukar, Matea Miković i Martina Granić, na glazbu Alda Orlića – Zoliuma.

Program Dana plesa u jutarnjim i popodnevnim satima donosi i besplatne plesne radionice koje će održavati pedagozi i voditelji popodnevnih plesnih satova ZPC-a. Plesne radionice uključuju suvremeni ples, klasični balet, street mix i afro, a ulaz je otvoren za sve, bez obzira na prethodno plesno iskustvo.

Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i “probuditi” one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegova potencijala.

Detaljne informacije o programu, rasporedu predstava i rezervaciji ulaznica nalaze se na službenoj stranici ZPC-a, www.zagrebackiplesnicentar.hr.

Komentiraj