Boeing postigao dogovor o odšteti s obiteljima žrtava nesreće u Indoneziji

 

Američki proizvođač zrakoplova Boeing objavio je da je postigao nagodbu s obiteljima većine žrtava pada Lion Airovog 737 Maxa u Indoneziji.

Nagodba je postignuta u više od 90 posto smrtnih slučajeva, objavila je kompanija u izvješću o skupnoj tužbi podnesenoj pred saveznim sudom u Chicagu.

Potpuna odnosno djelomična nagodba postignuta je u tužbama vezanim za smrt 171 od ukupno 189 žrtava nesreće u Indoneziji.

Boeing nije objavio iznos odštete ni druge pojedinosti. Na pitanje novinara, glasnogovornik je samo rekao da je kompanija zadovoljna napretkom te da vjeruje da će isplatiti poštenu naknadu obiteljima.

U listopadu 2018. zrakoplov Boeing 737 MAX indonezijskog prijevoznika Lion Aira srušio se u more par minuta nakon polijetanja a naknadne istrage upućivale su na zaključak da je uzrok nesreće u kojoj je stradalo 189 ljudi neispravni sustav automatskog upravljanja.

Sumnje su pojačane nakon nesreće još jednog 737 MAX-a, u ožujku 2019. godine. Zrakoplov Ethiopian Airlinesa također se srušio nedugo nakon polijetanja, ovaj puta iz zrakoplovne luke u Addis Abebi. U nesreći je stradalo 157 ljudi.

Nakon toga regulatori širom svijeta povukli su iz prometa Boeingove 737 MAX-ove, što je američku tvrtku gurnulo u duboku krizu, podsjeća dpa.

Komentiraj