Bodybuilder Neven Ćuk zbog dopinga suspendiran na četiri godine

Hrvatski bodybuilder Neven Ćuk, koji je u rujnu 2020. godine ‘pao’ na doping kontroli, suspendiran je na četiri godine, objavio je u utorak HZJZ.

Kako su naveli, na Prvenstvu Hrvatske u bodybuildingu i fitnessu, održanom u Čakovcu 12. rujna 2020., Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) provela je dopinšku kontrolu. Uzorak urina Nevena Ćuka analiziran je u akreditiranom WADA-inom laboratoriju iz Seibersdorfa (AUT). U uzorku A je pronađena prisutnost klenbuterola, metabolita metandienona i 19-norandrosterona.

Klenbuterol je, inače, zabranjena tvar koja se u Popisu zabranjenih sredstava 2020 nalazi u kategoriji S1.2 Druge anaboličke tvari, a metandienon i nandrolon su zabranjene tvari koje se nalaze u Popisu zabranjenih sredstava 2020 nalaze u kategoriji S1.1 Anabolički androgeni steroidi (AAS).

U izvješću HZJZ-a navodi se da Ćuk nije zatražio analizu uzorka B te nije dostavio terapijsko izuzeće. “Kako ne postoji ni jedna okolnost koja bi opravdala ublažavanje razdoblja nepodobnosti, Stegovno vijeće HZJZ-a mu je odredilo četiri (4) godine razdoblja nepodobnosti. U izrečenu mjeru uračunava se vrijeme trajanja privremene suspenzije uvedene 7. listopada 2020., tako da izrečena mjera ističe 6. listopada 2024. godine”, objašnjava Stegovno vijeće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Rezultati koje je Neven Ćuk postigao Prvenstvu Hrvatske u bodybuildingu i fitnessu, održanom u Čakovcu 12. rujna 2020. godine poništeni su.

Komentiraj