Bob Dylan sam odlučuje hoće li prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade

Getty Images

Odbor koji je dodijelio Nobelovu nagradu za književnost Bobu Dylanu objavio je kako je na tom američkom kantautoru odluka hoće li prisustvovati dodjeli nagrade koja će se održati kasnije ove godine.

Dylan, poznat po izbjegavanju medija, još uvijek nije komentirao svoju 900 tisuća dolara vrijednu nagradu, usprkos nekoliko pokušaja Švedske akademije da stupi u kontakt s njim nakon što su ga 13. listopada proglasile pobjednikom.

Švedski mediji su u subotu prenijeli kako je član Akademije Per Wastberg izjavio da će biti “bezobrazno i arogantno” ako se Dylan ne javi, no Akademija ističe kako se njegov komentar ne slaže s njihovim mišljenjem.

“Autor kojem je dodijeljena nagrada sam odlučuje hoće li prisustvovati ceremoniji dodjele nagrada”, priopćila je tajnica Akademije, Sara Danius.

Akademija je 75-godišnjem Dylanu nagradu uručila zbog “stvaranja novih poetskih izraza unutar velike američke tradicije pjesama”, što je izazvalo kontroverze.

Bob Dylan je revolucionarizirao američku popularnu glazbu pjesmama poput “Blowin’ in the Wind”, “The Times They Are A-Changin'”, “Subterranean Homesick Blues” i “Like a Rolling Stone”, no mnogi se pitaju može li se to smatrati književnošću. Drugi kritičari se žale da je Švedska akademija propustila priliku isticanja nekih manje poznatih umjetnika.

Dodjela nagrada održava se 10. prosinca svake godine, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Švedski kralj tada pobjednicima uručuje medalju i diplomu, nakon čega slijedi veliki domjenak za 1300 ljudi u štokholmskoj gradskoj vijećnici.

Ostane li Dylan bez komentara, bit će prva osoba koja je ignorirala odluku Akademije. Neki laureati nisu stizali na ceremoniju zbog bolesti, a francuski pisac Jean-Paul Sartre 1964. je odbio nagradu.

Komentiraj