BOATENG O KOMENTARIMA AfD-A “Tužno je da se tako nešto može čuti ovih dana”

Goran Stanzl/PIXSELL

Njemački reprezentativac i branič münchenskog Bayerna Jerome Boateng (27) tužnima je nazvao komentare desničarkih političara da ga većina Nijemaca ne bi željela kao susjeda. Njemački su navijači u nedjelju u priojateljskoj utakmici protiv Slovačke podigli tranparente s natpisima podrške Boatengu, rođenom u Njemačkoj a otac mu je Ganac.

I njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je reagirala na komentare Alexandera Gaulanda, zamjenika čelanika AfD-a, nazivajući ih zlobnima. AfD se kasnije ispričao navodeći da stavovi Gaulanda ne označavaju stavove stranke. “Jerome Boateng je fantastičan nogometaš koji je s pravom član njemačke reprezentacije. Veselim se Europskom prvenstvu”, napisala je čelnica stranka Frauke Petry na Twitteru.

“Mogu se smo nasmijati. Iskreno, tužno je da se tako nešto može čuti ovih dana. Sretan sam što sam Nijemac, ponosan sam. Inače ne bih bio u momčadi. Vjerujem da sam potpuno integriran i ne trebam više ništa reći”, rekao je Boateng nakon poraza NJemačke od Slovačke (1:3).

Ipak, u ponedjeljak je još jedan član AfD-a kritizirao drugog njemačkog reprezentativca – Mesuta Özila, muslimana turskih korijena, koji je na društvenoj mreži objavio fotografiju sa hodočašća u Meki. Članica AfD-a Andrea Kersten optužila je özila, nogometaša Arsenala, da šalje ‘nedomoljubne signale’. Stranka je u svibnju usvojila antiislamsku politiku, navodeći da Islam nije dio Njemačke.

Komentiraj