BMW do 2023. u ponudi planira imati 25 modela električnih automobila

Proizvođač automobila BMW najavio je kako bi do 2023. godine u ponudi mogao imati 25 modela električnih automobila, piše Guardian. Tvrtka, piše portal, požuruje prelazak s motora s unuatrnjim sagorijevanjem na baterijsku tehnologiju. U sljedeće dvije godine planiraju udvostručiti broj prodanih električnih i hibridnih automobila.

Najavili su kako bi do 2023. godine u ponudi mogli imati 25 modela električnih automobila, što je dvije godine ranije nego što su prvotno planirali. Više od polovice vozila biti će potpuno električno.

Ovaj potez dolazi u jeku sve većeg pritiska da se promet dekarbonizira. Za njemačke proizvođače automobila, među kojima su BMW, Daimler i Volkswagen, odustajanje od fosilnih goriva posebno je hitna, jer je Europska unija odlučila da do 2021. godine proizvođači automobila moraju osigurati prosječni emisiju iz novih automobila ispod 95 grama ugljičnog dioksida po kilometru. U protivnom, prijete im visoke kazne. BMW-ovi modeli u prosjeku imaju prosječnu emisiju ugljika od 128.9 grama po kilometru.

Kompanija je u utorak predstavila koncept sportskog eletričnog automobila BMW Vision M Nex. BMW trenutno prodaje samo jedan potpuno električni model, i3, ali najavljuju kako će unutar dvije godine u ponudi imati pet modela. Električni model Minija biti će predstavljen sljedećeg mjeseca.

Komentiraj