Bloomberg pobijedio u Dixville Notchu

Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, koji je ušao u utrku za demokratskog predsjedničkog kandidata, izašao je iz sjene u utorak nakon iznenađujuće pobjede u selu u kojemu tradicionalno počinje glasanje na predizborima u saveznoj državi New Hampshire koji se pozorno prate.

Milijarder koji planira osvojiti demokratsku nominaciju i konkurirati republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu na američkim predsjedničkim izborima 3. studenog, osvojio je tri od pet glasova u selu Dixville Notch.

Osnivač medijske kompanije koja po njemu nosi ime, 77-godišnji Bloomberg nije bio naveden na izbornom listiću s 33 imena u New Hampshireu, uključujući ugledne kandidate, one koji su ispali iz utrke i natjecatelje koji nisu poznati na nacionalnoj razini.

“Nismo se natjecali u NH, ali je Mike svejedno pobijedio u Dixville Notchu”, objavili su voditelji njegove kampanje u e-mailu s linkom na vijest o rezultatima izbora u selu blizu granice s Kanadom.

Seoce Dixville Notch, u kojemu po posljednjem popisu živi 12 stanovnika, poznato je po tome što prvo objavljuje izborne rezultate, uključujući i predsjedničke izbore. Ta je tradicija počela na izborima 1960. kad su se netom iza ponoći okupili svi glasači kako bi odmah obavili svoju građansku dužnost. Taj je ritual s vremenom privukao pažnju američkih nacionalnih medija koji pažljivo prate rezultate iz Dixville Notcha, premda se oni gotovo nikada ne poklapaju s rezultatima na lokalnoj odnosno federalnoj razini.

Bivši gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg i američki senator Bernie Sanders glavni su favoriti na izborima u New Hampshireu nakon održanih predizbora u Iowi.

Komentiraj