Blokirana Francuska je vatreno iskušenje za vladu

Štrajk koji je usporio Francusku u ponedjeljak i najavljuje se i za utorak, novi dan prosvjeda uoči vladina predstavljanja kontroverznog plana mirovinske reforme.

U kaosu na cestama pariške regije koja bilježi vrhunac sa 620 km prometnih zastoja, korisnici se laktovima probijaju kako bi ušli u rijetka prijevozna sredstva, a bicikli, romobili i skuteri se probijaju između pješaka, odjek je mobilizacije protiv općeg mirovinskog sustava predsjednika Emmanuela Macroba, koja je počela 5. prosinca, a  posebice se odražava u javnom prijevozu.

Željeznički prijevoznik SNCG je naveo da je u ponedjeljak osiguravao između 15 i 20 posto svog uobičajenog prometa, uz jake poremećaje u međunarodnom prometu. U utorak se planira nastavak štrajka za 20 posto brzih i prigradskih vlakova i tri od deset regionalnih vlakova.

U Parizu će zatvoreno ostati deset od 16 metro linija kojima upravlja RATP. Samo će dvije automatizirane linije normalno prometovati. Štrajk je produljen najmanje do srijede, navode izvori.

Oko 25 posto domaćih letova će biti otkazano i Uprava civilnog zrakoplovstva (DGAC) je tražila od kompanija da smanje broj letova.

Godinu dana od početka socijalnog pokreta “žutih prsluka” koji im je zadao težak udarac, taj pokret zabrinjava trgovce, hoteljere, uslužne djelatnosti i turističke djelatnike.

“Vikend je bio katastrofa. Pariz je bio prazan”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik sindikata GNI-Synhorcat i spomenuo do 50 posto gubitaka bruto prometa.

Tijekom razdoblja božićnih kupovina, prvog dana štrajka u četvrtak zabilježeno je 30 postotni pad aktivnosti u dućanima, prema podacima Trgovinskog saveza.

Socijalni pokret zadesio je i kulturu, predstave su u ponedjeljak otkazane u Opera Bastille, Opera Garnier i Comedie francaise, dok su neki muzeji bili zatvoreni.

Iako među korisnicima javnog prijevoza vlada nervoza, anketa Harris Interactive/RTL od ponedjeljka pokazuje da 68 posto Francuza podržava štrajk.

Sindikati su najavili novu manifestaciju za utorak, nakon uspjeha štrajka 5. prosinca s više od 800.0000 okupljenih diljem zemlje jer žele zadržati pritisak na vladu prije objave sadržaja još nejasne reforme.

Komentiraj