fah

UŽIVO: BLOKADE NEMA ALI… Pritisak na Strošince, udar na Dubrovnik, Ostojić proziva Srbiju?

15.18 Uz granične prijelaze prema Srbiji Bajakovo i Tovarnik otvorene u petak, u subotu je otvoren za sva vozila bez ograničenja i međunarodni granični cestovni prijelaz Erdut.

O otvaranju toga prijelaza izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Za sav promet i dalje su, navodi HAK, zatvoreni granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac i Principovac 2.

13.22 Najveći pritisak priljeva izbjeglica trenutačno je na Strošincima, na poručju županjske Posavine, gdje na srbijanskoj strani na ulazak u Hrvatsku čeka više od 2000 izbjeglica, potvrdio je novinarima u petak ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadranko Perinić.

Po njegovim riječima, namjera je izbjeglice sa Strošinaca nakon što uđu u Hrvatsku prevesti do željezničke postaje Spačva nedaleko od Vrbanje, odakle bi se vlakom vozili prema Mađarskoj.

“Ne rauzmijemo tu strategiju prelijevanja izbjeglica s jednog graničnog prijelaza na drugi, ali se s tim za sada nosimo”, kazao je Perinić.

Ni Perinić ne očekuje da će se u idućim danima smanjiti prilijev izbjeglica u Hrvatsku. Rekao je kako trenutačno tomu “ne vidi kraja”.

Na istočnoj hrvatskoj granici izbjeglice i dalje pristižu preko Bapske i Tovarnika, ali ih u petak nema u velikom broju na tom području. Iz Tovarnika izbjeglice se vlakom voze do Mađarske, a iz Bapske u prihvatni centar u Opatovcu, gdje ih je oko podneva bilo nekoliko stotina. Nakon kraćeg zadržavanja iz centra se upućuju autobusima također prema Mađarskoj

10.24 Desetog dana izbjegličke i migrantske krize u subotu do 9 sati u Hrvatsku je ušlo 66.500 izbjeglica, a njihov priljev u petak je nešto manji od dosadašnjeg, kada je u našu zemlju prosječno dnevno ulazilo oko 6.000 izbjeglica, izjavio je potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, dodavši kako je situacija s izbjeglicama pod kontrolom.

“Bilo je dana kada je u Hrvatsku dnevno ulazilo po 5.000, ali i 10.000 izbjeglica. Onoga prvog dana, 16. rujna u Tovarnik je u 6,43 sati pristiglo prvih 173 osobe, a danas ih je kroz Hrvatsku prošlo već više od 66.000”, izjavio je Ostojić novinarima u Opatovcu.

Dodao je da je u prihvatnom centru u Opatovcu oko 11 sati bilo tek nekoliko stotina izbjeglica i migranata, a vrijeme njihovo zadržavanja u centru do odvoženja na mađarsku granicu iznosi svega šest sati.

“Ono što je bitno je da još uvijek sve štima na mađarskoj strani. Oni ih i dalje primaju i dalje transportiraju. Situacija je rekao bih status quo”, ocijenio je ministar Ostojić.

Na pitanje novinara što je s graničnim prijelazom Horgoš i prelaze li izbjeglice preko tog prijelaza u Mađarsku, Ostojić je kazao kako je jučerašnji prijelaz prvotno 300-tinjak, a potom i još tridesetak osoba preko tog graničnog prijelaza između Srbije i Mađarske, bio “pokušaj prikaza da to i tamo funkcionira”.

“Poruka je stalna. Ne mučite ljude i ne tranzitirajte ih u Hrvatsku pa da ih mi onda šaljemo u Mađarsku. Riješite do direktno”, poručio je srbijanskoj strani ministar Ostojić. Napomenuo je da su srbijanski prihvatni centri prazni kao i Principovac kod Šida u kojem je u četvrtak bilo, kako je naveo, dvjestotinjak osoba ali samo dok je trajala “predstava za novinare”.

Ključno riješiti priljev izbjeglica i migranata u Grčkoj

Ministar Ostojić ponovio je kako je ključno rještiti priljev izbjeglica i migranata u Grčkoj.

Na novinarski upit potvrdio je da je prije nekoliko danas Hrvatska započela s pripremama za mogućnost da se izbjeglička ruta otvori i na jugu Hrvatske.

Po njegovim riječima, ako zatreba za prihvat izbjeglica spreman je prihvatni centar na Prevlaci, a riječ je o vojnim objektima koji imaju svu potrebnu infrastrukturu.

Također je izrazio uvjerenje da će, ako eventualno dođe do takvog razvoja situacija, Hrvatska ostvariti puno bolju komunikaciju s Crnom Gorom nego što je sada ima s Srbijom.

“Nema potrebe da sada o tome govorimo. Tamo nemamo još niti jednu osobu niti ja ikoga pozivam da tamo dođe. Kamo sreće da sve ono što smo dolje u Prevlaci pripremili ne bude uopće aktivirano”, poručio je Ostojić.

Komentiraj