Pixabay

BLOKADA VLADE Bijela kuća signalizira spremnost na kompromis

Bijela kuća je u nedjelju, pokazujući da je možda spremna na kompromis, signalizirala da bi pregovori o deblokadi financiranja savezne vlade mogli dovesti do sporazuma u kojem predsjednik Donald Trump odustaje od ideje da zid na granici s Meksikom bude od betona.

Mogući ustupak, koji dolazi nekoliko dana nakon što je Trump spomenuo ideju da zid bude od čelika, a ne od betona, događa se dok predstojnik njegovog ureda Mick Mulvaney upozorava da bi blokada vlade, sada u trećem tjednu, mogla trajati “još jako dugo”.

Trump je u nedjelju na konferenciji za medije ispred Bijele kuće ponovio svoju prijetnju da je, ako za par dana ne bude zadovoljan pregovorima, spreman proglasiti izvanredno stanje i upotrijebiti vojsku za izgradnju zida i time zaobići Kongres. Rekao je i kako je spreman pristati na čeličnu barijeru, umjesto betonskog zida.

Mick Mulvaney, privremeni predstojnik Trumpovog ureda, u razgovoru za NBC kazao je kako bi čelični zid omogućio demokratima da ostanu pri svojem odbijanju financiranja zida.
“To bi nam pomoglo da krenemo u pravom smjeru”, istaknuo je Mulvaney koji je i čelnik ureda za upravljanje i proračun.

Demokrati su naznačili da bi mogli prihvatiti sporazum kojim se isključuje mogućnost betonskog zida no predviđaju sredstva za čeličnu barijeru. No vjerojatno bi tražili još ustupaka, poput zaštite za ilegalne imigrante koji su dovedeni u SAD kao djeca, takozvane Sanjare, ili izmjene drugih mjera u proračunu.

Otkrio je i kako su pregovori između njegovih suradnika i demokrata  iz Kongresa u nedjelju ujutro zapeli u tehničkim zahtjevima.

“Mislim da će ovo trajati još jako dugo. I mislim da je to i namjera”, zaključio je Mulvaney.

Veliki dijelovi savezne vlade blokirani su od 22. prosinca nakon što su zastupnici i predsjednik zapeli u sporu oko Trumpovih zahtjeva za izgradnjom zida. Oko 800 tisuća zaposlenih u javnom sektoru zbog toga je ili odsutno ili rade bez plaće.

Trump zahtijeva 5,6 milijardi dolara kako bi se počela izgradnja 23 milijardi dolara vrijednog zida na američko-meksičkoj granici.

Komentiraj