Ukoliko ministar obrazovanja Predrag Šustar odluči da je vrijeme da 70-godišnji dekan Vlatko Previšić napusti fotelju, mogla bi se privesti kraju situacija na Filozofskom fakultetu. Kako piše N1, neslužbeno se doznaje da će odluku donijeti danas.

Gledajući zakon, redovnom profesoru istječe radni odnos istekom akademske godine u kojoj navršava 70 godina. Sobzirom da Previšić rođen 20. listopada 1945., to znači da je napunio 70 godina u tekućoj akademskoj godini koja završava 30. rujna. Prema pravnom tumačenju, profesoru Previšiću istječe radni odnos za šest dana, odnosno 20 dana prije nego što navrši 71. godinu.

‘Očekujem odgovor rektora Sveučilišta vezano za naš zahtjev za očitovanjem za taj argument dobi, tako da ćemo ga vrlo pažljivo razmotriti. Isto tako, mislim da je jedan pokazatelj, koji svima nama nešto govori, da je prosječna dob dekana u Hrvatskoj negdje 53 godine. To nam isto nešto govori. Bez obzira na to, smatram da je ključno raspetljati tu zavrzlamu vezanu za pravni status, dio radnoga prava, ali ono ključno što bih poručio svima jest da nađu rješenje koje je na korist i studentima i profesorima’, kazao je jučer Šustar te poručio da je uz malo dobre volje moguće sve riješiti.

‘Situacija na Filozofskom fakultetu krajnje je napeta i delikatna, treba donijeti zrele odluke koje neće ugroziti početak akademske godine. Vremena je malo i zato ću danas donijeti odluku kako bi se početak akademske godine mogao početi u miru. Mi smo tu zbog studenata i zato ću dati svoj odgovor na situaciju’, izjavio je Šustar za Jutarnji list, ne precizirajući što konkretno kani poduzeti, s obzirom na vezanost ruku u odnosu na autonomiju Sveučilišta.

Komentiraj