Blockchain tehnologija može dovesti do opasnih protuučinaka

WU Executive Academy

Bilo da se radi o uslugama e-government, dijeljenja automobila ili kripto valutama:  blockchain tehnologija dovodi do pojave novih poslovnih modela i omogućava inovativne primjene. Međutim ne postoji svjetlo bez sjene.

Dva priznata stručnjaka, Robert Schwertner, čelna osoba za poslovni razvoj u europskoj blockchain platformi 0bsnetwork.com i prof. Alfred Taudes, akademski direktor s WU Bečkog Istraživačkog Instituta za kripto-ekonomiju pružaju detaljniji uvid u “tamnu stranu” jedne od tehnologija koje najviše obećavaju u 21. stoljeću. U 2017. godini vrijednost kripto-valute bitcoin iznimno je skočila, uzrokujući ne samo “beskrajan interes” za blockchain tehnologiju, već i mnoge nevjerojatne špekulacije. Pad vrijednosti valute koji je uslijedio spustio je mnoge na zemlju i natjerao ih da se usredotoče na stvarni značaj i prilike koje nudi ova tehnologija.

Javna se rasprava većinom vodi oko dobrobiti i mogućnosti široke primjene tehnologije. No postoji i tamna strana navedenog, vidimo i razvoj u pravcima koji nisu nužno pozitivni:

Blockchain tehnologija kao religija

Robert Schwertner je stručnjak za blockchain aplikacije i kao poslovni savjetnik pomaže velikim grupacijama diljem svijeta razviti strategije upravljanja blockchain tehnologijom. Po njegovom mišljenju, pretjerano vjerovanje u tehnologiju je nešto vrlo nepoželjno.

“Tek sad stvarno počinjemo razumjeti što s njom može, a što ne može biti učinjeno“, ističe Taudes, akademski direktor s WU Bečkog instituta. On uočava paralele s razvojem interneta u ranim 1990-ima.

Monetarne transakcije i digitalni jaz

Ako blockchain tehnologija postane izabrana metoda za monetarne transakcije postojat će primjerice rizik da oni koji joj nemaju pristup, neće više biti u mogućnosti sudjelovati. „Nećete biti u mogućnosti napraviti išta ako nemate pristup računalu i internetu“, objašnjava Schwertner.

Bitcoin i darknet

Velika potrošnja energije i upotreba bitcoin transakcija u kriminalne svrhe, kao na primjer krijumčarenje droge, daljnji su negativni aspekti blockchain tehnologije.

“Kad netko koristi kripto valutu da bi kupio nešto ilegalno na darknetu, provjere koje banke moraju napraviti kod korisnika prilikom otvaranja računa ovdje se ne provode. Isto vrijedi i za provjere koje banke rade tijekom procesa provedbe transakcija“, ističe se. Prema Alfredu Taudesu važno je imati na umu da uobičajeni bankarski sustav također koristi resurse i da postoji ograničeni prostor za ilegalne transakcije, budući da banke vrše provjere kada ljudi razmjenjuju svoje kripto valute za pravi novac. On također ističe da današnje vlasti imaju potrebna sredstva kako bi učinkovito analizirale blockchain transakcije i identificirale adrese koje su povezane s novcem sumnjivog podrijetla.

Nova vrsta ratova valuta

Blockchain tehnologija stvara prilike za oslobađanje od tradicionalnog sistema ili da ih prošire, što može dovesti do opasnih protuučinaka. Schwertner slaže se da su potencijalni konflikti između onih koji su željni zacementirati status quo i onih koji koriste nove aplikacije još jedan nepoželjan aspekt blockchain tehnologije.

Potpuna decentralizacija ili centralizacija 

Postoje mnogi trendovi koji zapravo više vode prema centralizaciji u razvoju blockchain tehnologije. Taudes se slaže: “U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da, iako je kod otvoren za sve, samo šačica developera postavlja agendu”, naglašeno je.

“Vrlo skoro živjet ćemo u svijetu u kojem će ova tehnologija imati glavnu ulogu, u kontekstu posve nepovezanom s bitcoinom“, rekao je Schwertner.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]