“Bljesak zlatnog zuba” najbolja predstava 23. Festivala glumca

HINA/ Zagrebačko gradsko kazalište Komedija/ Ines Novkovic

Dodjelom nagrada u Županji je u subotu navečer završio 23. Festival glumca, a nagradu “Vanja Drach” za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava “Bljesak zlatnog zuba” Mate Matišića u režiji Zorana Mužića i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Na ovogodišnjem Festivalu  glumca gostovalo je 15 hrvatskih kazališnih kuća s predstavama koje je odabrao izbornik Enes Kišević.

Ocjenjivački sud, u sastavu Sanja Marin, Lidija Helajz i Draško Zidar, Nagradu “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu dodijelio je Neli Kocsis za ulogu Laure Lenbach u predstavi “U agoniji” Miroslava Krleže, autorskom projektu Ozrena Grabarića, Darka Stazića i Nele Kocsis, u produkciji Centra mladih Ribnjak – Scena Ribnjak i Putujućeg kazališta – PUK iz Zagreba, te  Anji Šovagović Despot za ulogu Violet Weston u predstavi “Kolovoz u okrugu Osage” Tracyja Lettsa u režiji Slađane Kilibarde i produkciji zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta “Gavella”.

“Čast mi je što sam po treći puta osvojila ovu nagradu koja nosi ime moga oca Fabijana Šovagovića, a posvećujem je svojim kolegama u predstavi i svim velikanima hrvatskog glumišta s ovoga područja koji više nisu s nama, kao što su Vanja Drach, Nada Subotić, moj otac i drugi”, kazala je Anja Šovagović Despot.

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najboljeg glumca dodjeljena je Marku Torjancu za ulogu Sigmunda Freuda u predstavi “Freudova posljednja seansa” Marca St. Germaina u režiji Marka Torjanca i produkciji Kazališta Planet Art iz Zagreba, te Jošku Ševi za ulogu šjora Paška Balancane u predstavi “Laživac” Marijane Nole u režiji Zorana Mužića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Nagradu “Ivo Fici” za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina, primio je Pero Eranović za monodramu “Priče iz Vukovara”, autorskom projektu Pere Eranovića, u produkciji Umjetničke akademije u Splitu i HNK Split – Scene mladih.

“Zahvaljujem se članovima ocjenjivačkog suda koji su prepoznali vrijednost ove predstave, kao i izborniku Enesu Kiševiću što je uopće odabrao predstavu za Festival glumca. Ovo mi je prva nagrada u žvotu i neizmjereno sam sretan”, poručio je Pero Eranović.

Svečanosti dodjele nagrada održanoj u dvorani “Mladost” u Županji, pored predstavnika Vukovarsko-srijemske županije i gradova u kojima su igrane predstave te organizatora festivala Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Kazališne agencije “Asser Savus” iz Vinkovaca, nazočna je bila i zamjenica ministra kulture Ana Lederer.

Na samom početku festivala koji se održavao do 13. do 21. svibnja u gradovima Vukovarsko-srijemske županije uz domaćinstvo grada Županje i glumca Ive Gregurevića, ocjenjivački sud u sastavu Dubravko Mataković,  Zdravko Dvojković i Branka Hlevnjak  dodijelio je nagradu za najbolji kazališni plakat, koja se dodjeljuje trijenalno, Vanji Cuculiću za plakate predstava Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ iz Zagreba.

U sklopu Festivala, za koji je Enes Kišević odabrao 18 predstava ali su dvije predstave morale biti otkaze zbog bolesti odnosno ozlijede glumca, a jedna zbog nedostaka financijskih sredstava, gostovalo je 15 predstava u glavnom programu, od čega su čak četiri predstave imale dvije izvedbe.

Pet predstava izvedeno je u sklopu popratnoga programa.

Popratne predstave uključivale su i program Teatar mladih, kojeg su činili nastupi članova Ogranka mladih HDDU-a, studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te Umjetničke akademije u Osijeku.

Održan je i bogat popratni program uz tradicionalna festivalska događanja kao što je priredba Glumci pjesnici, Dan domaćina i Glumačko sijelo. Održano je i 11 Malih noćnih razgovora s glumcima, Kazališni kviz te dvije izložbe.

Komentiraj