Blizanci rođeni iz embrija zamrznutih prije 30 godina

U američkoj državi Tennessee rođeni su blizanci iz embrija zamrznutih prije više od 30 godina. Vjeruje se da je to novi rekord za najduže zamrznutih embrija ikad, koji je rezultirao uspješnim živim rođenjem. Pohranjeni su na oko -128C u tekućem dušiku 22. travnja 1992.

Rachel Ridgeway, majka četvero djece iz Oregona, blizance je rodila 31. listopada. Otac, Philip Ridgeway, rekao je da je to bilo “zapanjujuće”.

Lydia Ann i Timothy Ronald Ridgeway vjerojatno su postavili novi rekord, prema Nacionalnom centru za donaciju embrija (NEDC), privatnoj vjerskoj organizaciji koja kaže da je pomogla rošenju više od 1200 dojenčadi iz doniranih embrija. Prethodna rekorderka NEDC-a, Molly Gibson, rođena je 2020. iz embrija koji je bio zamrznut gotovo 27 godina.

“Odluka… da se posvoje ti embriji trebala bi umiriti pacijente koji se pitaju bi li itko bio voljan posvojiti embrije koje su stvorili prije 5, 10, 20 godina”, rekao je dr. John David Gordon, koji je izvršio prijenos embrija. “Taj odgovor je odlučno da!”

Embriji blizanaca stvoreni su za anonimni bračni par pomoću IVF-a. Muškarac je bio u svojim 50-ima i navodno se oslanjao na 34-godišnju donoricu jajnih stanica.

Držali su ih u skladištu u laboratoriju za plodnost na zapadnoj obali SAD-a do 2007. kada ih je par donirao NEDC-u u Knoxvilleu, Tennessee kako bi ih umjesto njih koristio drugi par. Embriolozi u NEDC-ovoj partnerskoj klinici Southeastern Fertility izveli su odmrzavanje i prijenos u maternicu ranije ove godine.

U priopćenju, NEDC je rekao kako se nada da će ova vijest “ohrabriti druge da i sami iskuse blagoslove usvajanja embrija”. To je prvo dijete koje su Ridgewayevi – koji imaju još četvero djece u dobi od jedne do osam godina – dobili IVF-om ili donorima.

“Imao sam pet godina kada je Bog dao život Lydiji i Timothyju i od tada čuva taj život”, rekao je Philip Ridgeway za CNN iz obiteljske kuće. “U nekom smislu, oni su naša najstarija djeca, iako su naša najmanja djeca.”  “Ima nešto zapanjujuće u tome”, dodao je.

Komentiraj