Francuska će odgoditi predloženu bliskoistočnu mirovnu konferenciju u Parizu na siječanj iduće godine, objavio je u srijedu radio Glas Palestine, jer je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio sudjelovati, a upitno je i sudjelovanje SAD-a.

Francuska nastoji uvjeriti Netanyahua, koji je u više navrata odbio sudjelovati na konferenciji, da se sastane s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Parizu kako bi oživjeli mirovne pregovore.

Radio Glas Plestine prenio je da je palestinski veleposlanik u Francuskoj Salman El Herfi rekao da je Pariz obavijestio Palestince o odgodi konferencije na siječanj “kako bi je se bolje pripremilo”.

Konferencija će se održati i bez predstavnika Izraela, napomenuo je.

Francuska je ove godine pokušavala oživjeti mirovni proces, organiziravši preliminarnu konferenciju u lipnju na kojoj su se okupili predstavnici UN-a, EU-a, SAD-a i glavnih arapskih zemalja kako bi razmotrili opcije bez predstavnika Izraelaca i Palestinaca. Iduća konferencija trebala se održati prije Božića.

Ministarska konferencija trebala bi rezultirati zajedničkom izjavom kojom bi dvije strane potvrdile da prihvaćaju rješenje s dvije države na osnovi granica prije 1967. i u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Komentiraj