Screenshot Youtube

BLISKA SURADNICA KUHARA BOGDANOVIĆA ‘Tučen, prebijan, maltretiran, ucjenjivan, okružen mržnjom, izoliran, no svojim je mučiteljima opraštao’

Mira Ljubić Lorger, predsjednica Dalmatinske akcije, prisjetila se života i djela Mira Bogdanovića. Naime, Ljubić Lorger blisko je surađivala s njim te dijelila političke stavove.

Kaže kako ju je jučer rastužila vijest o Mirovoj smrti kao i medijski napisi koji su ga opisivali samo kao kuhara i ugostitelja.

“Tučen, prebijan, maltretiran, ucjenjivan, okružen mržnjom, izoliran. Eto baš je tako gotovo punih 20 godina živio u Splitu Miro Bogdanović. I svo to vrijeme pomagao je drugima, hranio ih i tješio. Bio je aktivan u zaštiti elementarnih ljudskih prava. Jer ta su ovdje kršena. Ta, elementarna. Čak je nastavljao raditi svoj posao, osnivao udruge za reklamiranje naše dalmatinske kuhinje. Svojim je mučiteljima opraštao. Nije se jedino uspio pomiriti s kriminalcima na vlasti. Nije htio. Da jest, zamjerili bi mu mi, njegovi drugovi i prijatelji.

Bio je član Dalmatinske akcije od 1991. Kasnije i član predsjedništva. Nikada nije odustao od naše ideje slobodne, tolerantne, multikulturalne, u stvari, jednostavno, dobre Dalmacije. Tokom teških i preteških godina mučnog, dugog i skupog procesa bili smo i ostali bliski. Bliži nego što su članovi mnogih obitelji. Nije nas spajala mržnja prema inkvizitorima. Nje nije bilo. Ni onda, na početku, ni kasnije. Zapravo, nikada. Zajednički smo ih gledali i zajednički sažaljevali. Znali smo da, za razliku od nas, oni budućnosti nemaju.

Ostao je član Dalmatinske akcije sve dok nas iz registra političkih stranaka nije izbrisala Ingrid Antičević Marinović, SDP-ova ministrica pravosuđa. Bio nam je to spektakularan dar kojim smo obilježili prvu pobjedu SDP-a u novoj Hrvatskoj.”

Komentiraj