Blinken odgodio put u Kinu zbog situacije sa špijunskim balonom

Američki državni tajnik Anthony Blinken odgodio je planirani posjet Kini koji se trebao održati sljedeći tjedan. Njegov posjet je odgođen zbog situacije s kineskim špijunskim balonom koji je došao u američki zračni prostor, objavio je ABC News.

Točan datum Blinkenovog posjeta Kini nije objavljen. Međutim, prema medijskim izvorima, trebao se održati 5. i 6. veljače, prenosi Index.

Izvori su rekli da Sjedinjene Države ne žele pretjerano “napuhati” situaciju sa špijunskim balonom, ali se također boje da bi ta tema mogla dominirati razgovorima ako se oni održe sljedeći tjedan kao što je prvotno planirano.

Kineski balon na sjeveru zemlje

Ranije je tajnik za tisak Ministarstva obrane SAD-a brig. gen. Pat Ryder rekao je da je zračni objekt, za koji se pretpostavlja da je kineski špijunski balon, primijećen kako se kreće na sjeveru zemlje.

Prema njegovim riječima, balon trenutačno putuje na visini znatno iznad komercijalnog zračnog prometa i ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na zemlji. Američko ministarstvo obrane također je istaknulo da je opasno srušiti balon zbog njegove veličine.

Kina je objavila da je riječ o meteorološkom balonu.

Komentiraj