Blijedi turski “Čvor” u natjecateljskom programu sarajevskog festivala

Nedjeljno izdanje 21. Sarajevskog filmskog festivala (SFF) ponudilo je publici niz zanimjivih filmova no tursko ostvarenje “Čvor” prikazano u okviru natjecateljskog programa za najbolji igrani film ostavilo je tek blijedi dojam neusporediv s onim što ga je dan ranije priredio “Zvizdan” Dalibora Matanića.

Redatelj Tunc David na 21. SFF stigao je s filmom koji je gledateljima ponudio razvučenu priču o dvojici braće suočene s teškim životom negdje na zapadu Turske koje uz to opterećuju loši uzajamni odnosi prozročeni njihovim različitim prirodama koje komplicira i odnos prema istoj ženi.

Tek je možda fotografija ovog filma vrijedna posebne pozornosti, dok sve ostalo djeluje nedovršeno i nedorečeno.

Posjetitelji ovogodišnjeg SFF-a zato su mogli uživati u druženju s glumcima filma “Dephan”, pobjednika ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu koji je u Sarajevu prikazan izvan konkurencije u subotu, a u okviru jednog od 18 različitih programa mogli su vidjeti i nekoliko iznimo zanimljivih dokumentaraca koji se bave temama iz nedavne prošlosti jugoistočne Europe.

Ove godine upriličen je posebni program pod nazivom “1995-2015 – suočavanje s prošlošću”, a ponudio je filmove “Masakr u Dvoru” u režiji Georga Larsena, “Glasovi Srebrenice” Nedima Lončarevića i “Diplomat”, film o tvorcu Daytonskog sporazuma Richardu Holbrookeu čiji je autor njegov sin David.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je kako ovi filmovi mogu biti poticaj da se nauče neke važne lekcije iz prošlosti.

“Svi ovi dokumentarni filmovi bave se događajima iz 1995. godine. To je značajna godina za živote svih nas i jednog novog naraštaja tijekom kojeg se dogodila operacija ‘Oluja’, genocid u Srebrenici i potpisivanje daytonskog mirovnog sporazuma”, opisao je Purivatra razloge koji su organizatore potaknuli na uvrštavanje ovakvog “angažiranog” programa u festival.

Ratne traume samo na Šri Lanki okosnica su i francuskog filma “Dheepan”, čiji su glavni glumci Jesuthasan Antonythasan i Kalieaswari Srinivasan u razgovoru s publikom u Sarajevu publici ponudili za razmišljanje svoja iskustva i dojmove.

Film nudi priču o bivšem borcu organizacije “Tamilski tigrovi” Dheepanu koji zajedno sa ženom i djevojčicom koje zapravo ne poznaje “glumeći” obitelj pokušava pobjeći od rata u rodnoj zemlji i naći utočište u Francuskoj.

Antonythasan koji glumi Dheepana kazao je kako je i osbno prošao kroz slične kušnje, a sam se s prošlošću suočava pišući knjige.

Rat u Šri Lanki je završen 2009. godine no Šri Lanka i dalje se bori s njegovim posljedicama.

Terećeg dana 21. SFF-a izvan konkurencije prikazan je i hrvatski film “Takva su pravila” u regiji Ognjena Sviličića.

Emir Hadžihafizbegović koji u filmu glumi naslovnu mušku ulogu kazao je kako mu je važno da se ovaj film prikaže u okvru SFF-a jer bosanskohercegovačka publika odličo razumije traumatičnu priču koja je njegova okosnica iako je radnja msmještena u Zagrebu.

“Sarajevska publika zna što je dobar film, dobra gluma i dobra režija”, kazao je Hadžihafizbegović.

Komentiraj