Bleiburškim manifestacijama prijeti koronavirus

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se u četvrtak s crkvenim predstavnicima i predstavnicima Počasnoga bleiburškog voda vezano uz organizaciju komemoracije žrtava i 75. obljetnice bleiburške tragedije.

Ovogodišnja komemoracija za žrtve bleiburške tragedije (foto iz 2018.) trebala bi se održati 16. svibnja pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a sudionici sastanka zaključili su kako će se cijelo vrijeme pratiti i situacija s koronavirusom, o kojoj ovisi hoće li se ona i održati.

Istaknuta je važnost stalnih kontakata hrvatske i austrijske strane u pripremi organizacije komemoracije te važnost dostojanstvenog obilježavanja te velike tragedije hrvatskog naroda i odavanje pijeteta žrtvama uz poštovanje zakona i strogu zabranu isticanja neprihvatljivih simbola. Isto tako, istaknuto je kako na komemoraciji ni ove godine neće biti političkih govora.

Na sastanku su crkveni predstavnici, kao organizatori liturgijskoga dijela komemoracije, izvijestili predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića kako su hrvatski biskupi za predvoditelja ovogodišnjega spomen-slavlja na komemoraciji u Bleiburgu odlučili predložiti vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

S predsjednikom Hrvatskoga sabora o organizaciji ovogodišnje komemoracije razgovarali su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić te predstavnici Počasnoga bleiburškog voda.

Komentiraj