BLEIBURG Prosvjed stotinjak aktivista

hina

Stotinjak aktivista iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije okupilo se u subotu u gradiću Bleiburgu kako bi prosvjedovali protiv komemoracije desecima tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke NDH stradalih u poraću jer ga smatraju “ustaškim dernekom”.

 

Usprkos najavama o velikom prosvjedu i sudjelovanju čak 23 udruge civilnog društva, skupu se, prema policiji, odazvalo stotinjak ljudi.

Uz transparente “nacisti van”, aktivisti, među kojima i članovi Radničke fronte iz Hrvatske, također su poručili da je ovo prosvjed ne samo protiv fašizma već i kapitalizma, pozivajući na “jedinstvenu internacionalu protiv fašizma i kapitalizma”.

Aleksandar Dolić, predstavnik Radničke fronte, kazao je da je došao podržati lokalne napore da se zabrane ustaški i općenito fašistički “derneci” na Bleiburgu, a potporu želi dati jer fali “internacionalističke solidarnosti među drugovima i drugaricama”.

“Protivimo se tome da se na takvim skupovima širi ustaška, tj. fašistička ideologija i stoga pozivamo na potpunu zabranu tog skupa. To je nedopustivo”, kazao je Dolić.

Iako je na Bleiburškom polju stradalo i mnogo civila, uključujući žene i djecu, Dolić smatra da je zabrana skupa opravdana jer se tim “žrtvama politizira”.

Komemoracija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora odvija se na pet kilometara udaljenom Lojbaškom polju.

Austrijska je policija ove godine prigodom komemoracije na Bleiburgu na graničnom prijelazu kod Dravograda uspostavila graničnu kontrolu, uz punu provjera osobnih vozila i autobusa te je stvorena velika kolona.

Na prelazak granice čekalo se oko sat vremena. Ljudi iz autobusa su morali izlaziti kako bi se pregledale torbe, a policija je provjeralava i autobusne prtljažnike.

Komentiraj