DIVJAK: “To je igra moći između sindikata i premijera. Ja tu ne želim sudjelovati”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak je održala izvanrednu konferenciju za novinare na temu najavljenog frontalnog štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

“Moj najvažniji cilj bio je uvesti reformu obrazovanja. Reforma je zaživjela u svim školama”, rekla je na početku Divjak.

“Status učitelja je desetljećima bio zanemarivam, dala sam sve od sebe da poboljšamo status učitelja, to nije jednostavno. Uveli smo nagrađivanje, uveli smo napredovanje, uveli smo administrativno rasterećenje”, kazala je ministrica.

“Od početka štrajka pokušavala sam pomiriti dva prava. Pravo za učenike, ali i pravo za nastavnike da se bore za bolji status. Jer kao ministrica moram brinuti o svima. Od danas nije moguće to pomiriti. Sustav je u blokadi. To je igra moći između sindikata i premijera. Ja tu ne želim sudjelovati”, poručila je.

“Želim biti potpuno iskrena i jasna, na kocki je budućnost učenika”, istaknula je i pozvala sindikate i premijera na dijalog. “Pozivam ih da se izdignu i pronađu kompromis te da učenike stave na prvo mjesto. U suprotnom smo svi gubitnici”, poručila je.

Divjak je naglasila kako je sutra pozvala i sindikate na konzultacije.

Marko Košiček, savjetnik ministrice, progovorio je o nastavi i nadoknadi.

“Sutrašnji sastanak je u smjeru širenja konzultacija. Ako ovo potraje, na stol dolaze neke rezervne opcije. Nisu sve škole ni generacije u istoj situaciji, najugroženiji su maturanti. Za sada je sve po planu, ali moramo biti realni, sve opcije su otvorene”, rekao je.

Divjak je potom kazala kako je situacija vrlo ozbiljna. “Moramo svi raditi na tome da ova važna školska godina prođe tako da učenicima osiguramo kvalitetno obrazovanje. Moramo raditi u interesu učenika, inače je svrha sustava ugrožena”, rekla je.

Divjak je dodala da se rješenje treba naći u dijalogu između sindikata i premijera, koji moraju nastaviti dijalog i pronaći kompromis.

Komentiraj