Blair tvrdi da su europski čelnici voljni razgovarati o slobodi kretanja

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Čelnici Europske unije voljni su promijeniti pravila tog saveza o slobodnom kretanju radnika, čime se otvara prilika za Veliku Britaniju da izbjegne štetni “tvrdi Brexit”, rekao je u subotu bivši britanski premijer Tony Blair.

Izbor novog francuskog predsjednika Emmanuel Macrona stavio je na stol reformu EU-a, što znači da bi se London i Bruxelles mogli naći “na pola puta” u postizanju dogovora koji bi Britaniju ostavio unutar najveće svjetske trgovinske zone, tvrdi Blair.

“Europski čelnici, pogotovo oni s kojima sam razgovarao, voljni su razmotriti promjene koje bi odgovarale Britaniji, uključujući i onu o slobodi kretanja”, istaknuo je taj bivši laburistički premijer u članku kojeg je objavio njegov Institut za globalnu promjenu.

“Protivljenje slobodnoj kretnji ljudi, kada ju analizirate, puna je nijansi. Francuzi i Nijemci dijele dio britanske zabrinutosti, pogotovo oko imigracije, pa su spremni napraviti kompromis po tom pitanju”.

Blairov komentar u suprotnosti je s pregovaračkim stajalištem Europske unije, koja je naglasila da se ne mogu birati dobrobiti jedinstvenog tržišta EU-a, a da se ne prihvati sloboda kretanja radnika.

On smatra kako su Konzervativna stranka premijerke Therese May i oporbeni laburisti odlučili napustiti jedinstveno tržište, a da nisu istražili alternative.

“Uzimajući u obzir koji je ulog i što svakodnevno otkrivamo o troškovima Brexita, kako može biti ispravno namjereno odbaciti opciju postizanja kompromisa između Britanije i Europe kako bi ostali unutar reformiranog EU-a?”, pita se bivši laburistički političar.

Blair je bio premijer deset godina, do 2007., u tom razdoblju htio uvesti Britaniju u eurozonu, te je vjerovao kako bi London trebao predvoditi EU, a ne izaći iz tog saveza.

Komentiraj