Prošla godina donijela je BKS Bank rekordni porast primarnih sredstava i uspješno povećanje kapitala.

U Republici Hrvatskoj je postignuta najbolja godišnja dobit od ulaska na lokalno bankovno tržište.

Do jeseni se planirana otvorenje nove poslovnice u Gradu Splitu.

Primarna sredstva zabilježila rekordne vrijednosti

“U prošloj godini je koncern BKS Bank pridobio oko dvije tisuće novih klijenata, što je s obzirom na tržišnu situaciju i više nego hvalevrijedan uspjeh“, otkrila je predsjednica Uprave BKS Bank, Herta Stockbauer.

Primarna sredstva u visini 5.57 mlrd. eura dosegnula su zasad najveću vrijednost u povijesti društva.

“Takav razvoj nas je s obzirom na kontinuirano niske kamatne stope donekle iznenadio – prije svega stoga što su kamatne stope koje nudimo u skladu s tržišnima. Tumačimo to kao jasan signal za visoko povjerenje klijenata u našu Banku. Budući da su primarna sredstva naš najvažniji izvor refinanciranja, vrlo smo zadovoljni takvim porastom“, nastavlja Herta Stockbauer.

Povećan je i omjer vlastitih sredstava koji iznosi 13.5 posto, dok se višak vlastitih sredstava popeo na 241 mil. eura.

746 novih dioničara

Ukupno je BKS Bank AG prošle godine izdala 3 603 600 novih redovnih dionica pocijeni od 15.9 eura. Sve su dionice plasirane na tržištu što je polučilo bruto prihod u visini 57.3 mil. eura.

“Osobito nam je drago što smo pridobili 746 novih dioničara i što je udio malih dioničara povećan na 21.67 posto“, zaključila je Herta Stockbauer.

Unatoč tome je koncern BKS Bank ostvario dobit prije oporezivanja u visini 49.8 mil. eura čemu su značajno pridonijele i podružnice u Republici Hrvatskoj.

Najbolji rezultat u Hrvatskoj od osnutka društva

“Zadovoljni smo što su i naše hrvatske poslovnice uspjele profitirati od pozitivnog gospodarskog zamaha. S godišnjom dobiti prije oporezivanja u visini 3.9 mil. eura, BKS Bank u Hrvatskoj ostvarila je svoj najbolji rezultat od ulaska na hrvatsko tržište
akvizicijom Kvarner banke d.d. 2007. godine”, kaže Goran Rameša, direktor BKS Bank AG, Glavna podružnica Rijeka.

Financiranje pravnih osoba je i nadalje najvažniji segment poslovanja BKS Bank u Hrvatskoj. Povećanje prihoda je 2016. godine, zabilježeno i u kreditnom i depozitnom poslovanju s fizičkim osobama.

U pripremi nova poslovnica u Splitu

“Uzimajući u obzir ove dobre poslovne rezultate, do trećeg tromjesečja planiramo otvoriti novu poslovnicu u Splitu“, pojašnjava Christian Pettinger, direktor BKS Bank AG, Glavna podružnica Rijeka.

Trenutačno BKS Bank u Hrvatskoj posluje putem poslovnice u Zagrebu i Rijeci, gdje
se nalazi i sjedište Glavne podružnice.

Pored bankovnog poslovanja BKS Bank u Hrvatskoj operativna je i na tržištu leasinga – i to putem društva BKS-leasing Croatia d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Na kraju 2016. godine leasing plasmani iznosili su 41.7 mil. eura, a godišnja dobit prije oporezivanja 0.8 mil. eura.

Optimističan pogled na tekuću poslovnu godinu

“Koncern BKS Bank ove godine obilježava svoju 95. obljetnicu. Razlog za slavlje postoji i u Hrvatskoj gdje obilježavamo petnaestu obljetnicu leasing poslovanja te desetu obljetnicu rada Banke“, podsjeća Goran Rameša.

“Očekujemo da će izazovi, s kojima će se banke suočavati, ostati jednako zahtjevni kao i dosada. Povijesno niska razina kamatnih stopa, visoki regulatorni zahtjevi i brzi tehnološki razvoj pratit će nas i u ovoj godini.  Unatoč tome u nadolazećim godinama planiramo daljnji rast i širenje mreže poslovnica. Kako smo već najavili, u trećem tromjesečju ćemo tako otvoriti još jednu poslovnicu u Hrvatskoj. U godinama koje dolaze želimo ojačati svoju poziciju među vodećim bankama u Austriji. Stoga ćemo se maksimalno posvetiti unaprjeđenju svoje rentabilnosti i produktivnosti te nastavku strategije rasta utemeljenoj na održivosti. Ne planiramo, međutim, samo širenje mreže poslovnica, nego i razvoj svoje digitalne ponude za klijente te ubrzavanje troškovno učinkovitijih digitaliziranih internih procesa. Naravno, želimo povećati i svoje prihode, plasmane i transakcije. Zato ćemo osobitu pažnju usmjeriti na platni promet i poslovanje vrijednosnim papirima”, rekla je za kraj predsjednica Uprave BKS Bank, Herta Stockbauer.

Predsjednica Uprave BKS Bank, Herta Stockbauer i direktori BKS Bank AG, Glavne podružnice Rijeka Goran Rameša (desno) i Christian Pettinger

Komentiraj