BKS Bank, koja je izlistana na Bečkoj burzi, svoj rast nastavlja i u prvom tromjesečju 2017. godine.

Dobit se u tom razdoblju povećala na 11,3 mil. eura. Od početka godine otvorene su dvije nove poslovnice. Banka ove godine obilježava desetu obljetnicu svog poslovanja te 15. obljetnicu rada društva BKS-leasing Croatia d.o.o.

Predsjednica Uprave BKS Bank, Herta Stockbauer, vrlo je zadovoljna razvojem poslovanja u prvom tromjesečju tekuće poslovne godine.

“S punim elanom krenuli smo u 2017. te smo u Beču i Ljubljani otvorili po jednu novu poslovnicu. Tako u ovome trenutku u ukupno 62 poslovnice zapošljavamo oko 1 100 ljudi. Dobit prvog tromjesečja nakon oporezivanja uspjeli smo povećati za 32,1% na 11,3 mil. eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dakle gotovo za jednu trećinu. I to usprkos tome što je kamatno poslovanje i nadalje pod velikim pritiskom“, naglašava Stockbauer.

BKS Bank blago je povećala neto prihod od kamata na 28,7 mil. eura, dok je neto prihod od naknada u visini od 13,3 mil. eura povećan za 2,8 % u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine, što odražava trend blagog porasta u poslovanju s vrijednosnim papirima. Natprosječan je pak razvoj rezultata iz transakcija financijske imovine.

Bilančna suma u visini 7,25 mlrd. eura sa 31. ožujkom 2017. nešto je ispod razine s kraja poslovne 2016. godine (-4,4%). Smanjenje je prvenstveno rezultat niske razine gotovinske rezerve (-33,6%) te pada potraživanja prema kreditnim institucijama (-32,6%).

“Nakon natprosječno visokog investicijskog optimizma u četvrtom tromjesečju 2016., naši klijenti su u prva tri mjeseca 2017. bili nešto suzdržaniji“, otkriva Stockbauer.

Kreditni volumen nakon rezerviranja za rizike zabilježio je blago smanjenje za 1,2% na 5,11 mrld. eura, iako je na godišnjoj razini veći za 3,1%. Predsjednica Uprave zadovoljna je, pak, razvojem primarnih sredstava koja su sa 5,48 mlrd. eura u usporedbi sa 2016. ostali na vrlo visokoj razini.

Stabilni su ostali i pokazatelji solventnosti Banke. Stopa adekvatnosti temeljnog kapitala od 11,6% i omjer vlastitih sredstava od 13,4% dokazuju dobre vrijednosti koje su značajno veće od propisanih minimalnih stopa.

“Na hrvatsko tržište kročili smo prije 10 godina akvizicijom tadašnje Kvarner banke d.d. i vrlo smo zadovoljni dosadašnjim razvojem poslovanja“, rekao je Goran Rameša koji zajedno s Christianom Pettingerom vodi hrvatsku podružnicu BKS Bank.

U trenutku akvizicije, Kvarner banka je sa 34 zaposlenih (FTE) ostvarivala bilančnu svotu od oko 53 mil. eura i godišnju dobit prije oporezivanja u visini od 1 mil. eura, a u portfelju klijenata imala je tada gotovo isključivo srednje velike tvrtke.

Godine 2016. BKS Bank d.d. pripojena je matičnom društvu BKS Bank AG te je registrirana pod tvrtkom BKS Bank AG, Glavna podružnica Rijeka.

BKS Bank u Hrvatskoj danas u sklopu svog bankovnog poslovanja zapošljava 59 ljudi (FTE). Od ulaska na hrvatsko tržište, paleta proizvoda izgrađivana je sukcesivno.

U protekloj poslovnoj godini ostvarena je neto dobit od 3,9 mil. eura, što je povijesno najbolji rezultat BKS Bank u Hrvatskoj. Neto dobit prvog tromjesečja od 1,1 mil. eura povećana je za 38,8% u odnosu na usporedno razdoblje u 2016.

Kreditni volumen hrvatskih poslovnica iznosio je na kraju tromjesečja 169,1 mil. eura, a primarni depoziti u visini od 95,0 mil. eura.

“U trećem tromjesečju otvaramo novu poslovnicu u Splitu”, otkriva Rameša.

Trenutno BKS Bank u Hrvatskoj posluje putem poslovnica u Zagrebu i Rijeci, gdje se nalazi i sjedište Glavne podružnice. Nova poslovnica imat će pet zaposlenika te će nuditi cjelokupnu paletu proizvoda BKS Bank u Hrvatskoj.

I BKS-leasing Croatia ove godine obilježava svoju obljetnicu. Osnovan je prije 15 godina, a za upravljanje poslovanjem zaduženi su Dubravko Orlovac i Lejla Hasanbegović.

Sa 31. ožujkom 2017. ovo leasing društvo zapošljava 11 ljudi. Leasing plasmani iznose 42,9 mil. eura, dok je dobit izvještajnog razdoblja 0,5 mil. eura. Težište ponude leži u financiranju motornih vozila i drugih pokretnina te nekretnina.

Herta Stockbauer je najavila i predstojeće promjene u vodstvu BKS Bank u Hrvatskoj.

“Christian Pettinger nas na vlastitu želju napušta sa 30. lipnjem 2017., no nastavit će suradnju s BKS Bank u svojstvu samostalnog konzultanta“, otkrila je.

Christiana Pettingera će od 1. srpnja 2017. naslijediti Juraj Pezelj koji je od 1. rujna 2011. zaposlenik BKS Bank i trenutno vodi Odjel za računovodstvo i kontroling u hrvatskoj podružnici.

Od 1. srpnja, Tihomir Zadražil zajedno s Goranom Ramešom biti nadležan za područje prodaje.

“Brojni klijenti već su imali priliku upoznati Tihomira Zadražila koji je u BKS Bank zaposlen od 2008. godine te trenutno vodi Poslovnicu Zagreb i Odjel poslovanja s pravnim osobama”, rečeno je.

“Gospodin Pettinger može biti ponosan na ono što je postigao za Banku. Ne samo što je dao značajan doprinos snažnom pozicioniranju BKS Bank na hrvatskome tržištu, nego je i svojim angažmanom tijekom prošlogodišnjeg pripajanja briljantno svladao dotad neistraženi pravni teritorij. Želim mu svako dobro u budućnosti, a Juraju Pezelju i Tihomiru Zadražilu uspješan novi početak“, izjavila je Herta Stockbauer.

Dubravko Orlovac, Juraj Pezelj, Christian Pettinger, Herta Stockbauer, Tihomir Zadražil i Goran Rameša obilježavaju dvije obljetnice u Hrvatskoj

Komentiraj