Björk Plenkoviću: “Nijedna članica EU-a ne bi se trebala ponašati poput Hrvatske”

plenković

Šveđanka Malin Björk jutros se obratila hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u Europskom parlamentu.

Björk je kritizirala Hrvatsku zbog problema s vladavinom prava i s migrantima. “Vaše predsjedništvo kaže da se želite usredotočiti na vladavinu prava i bolje upravljanje migracijama. Osobno sam, nakon što pročitala izvješća, obišla područja koja ste spomenuli na sjeveru Bosne i na tom dijelu Hrvatske. Bilo je 10.000 nezakonitih povrataka 2018. godine i čak 25.000 lani”, kazala je i nastavila:

“Nakon što sam pročitala izvješća o brutalnosti hrvatske granične policije, moram priznati da su priče ponekad bile još i gore: bilo je ranjavanja i od pasa, a brutalnost kojoj sam bila svjedok doista je bila strašna. Civilno društvo pokušava pokazati solidarnost prema izbjeglicama, međutim oni se nalaze na meti”, upozorila je.

Björk je dodala da se ‘niti jedna država članica ne bi trebala ponašati tako na svojim granicama, bez obzira gdje se to nalazi’. Poručila je da treba postojati neovisni mehanizam za praćenje stanja. “Moramo jasno reći da Hrvatska ne može ući u Šengenski prostor ako se ne zaustavi takva situacija”, zaključila je.

Björj je odgovorio HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol, koji joj je rekao da su to sve neistine jer izvješća koja je spominjala nisu od nadležnih tijela, naglasivši kako Hrvatska poštuje zakone, na što je Šveđanka odgovorila kako je u svom “vrlo kratkom” posjetu granici i sama vidjela 25 “pushbackova”.

Plenković je kasnije poručio da neće dopustiti da Hrvatska postane ‘neformalni hotspot’. Dodao je da se Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice , nego da se “hrvatska, europska i buduća granica Schengena” štiti sa 6500 policajaca.

Komentiraj