Bjelovarčani prvi u Hrvatskoj mogu vidjeti gdje ide njihov novac

Patrik Macek/PIXSELL

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak predstavio je u pondjeljak besplatnu aplikaciju, pomoću koje svi građani imaju uvid u isplate iz bjelovarskog gradskog proračuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput dnevnica svih zaposlenika Grada.

Aplikacijom se želi postići najvišu moguću razinu transparentnosti i spriječiti mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i zapošljavanje u Gradskoj upravi zbog kupovanja izbornih glasova. Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava, ali i potaknuti građane na aktivniju suradnju s Gradskom upravom.

“Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati”, poručio je Hrebak.

Hrebak očekuje da će primjer Bjelovara uskoro početi slijediti i drugi gradovi u Hrvatskoj kako bi se vratilo povjerenje građana u institucije. “Ovakvim i sličnim potezima možemo ponovno vratiti povjerenje građana u politiku i institucije koje smo izgubili u zadnjih 30 godina”, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik dodajući kako se na projektu, koji je stajao oko 140 tisuća kuna, radilo šest mjeseci.

Bjelovar je još u veljači putem aplikacije otvorio svoj proračun javnosti i omogućio jednostavan uvid u proračunske stavke i razvojne učinke proračuna. Sada je u suradnji s Institutom sinergije znanosti i društva, koji je izradio aplikaciju, otišao korak dalje i pružio uvid u isplate iz gradskog proračuna.

Komentiraj