BJELORUSKA NOBELOVKA: “Zaboga, samo da ne bude krvi!”

Najpoznatija bjeloruska spisateljica Svetlana Aleksijevič pozvala je u srijedu Rusiju da pomogne uvjeriti predsjednika Aleksandra Lukašenka da pregovara nakon što je stigla na ispitivanje u kaznenom postupku protiv oporbenog tijela koje je optuženo za nezakonit pokušaj preuzimanja vlasti.

“Lukašenko sada razgovara samo s Putinom. Nužno je da razgovara s narodom”, rekla je Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015., novinarima ispred istražnog odbora gdje je došla na ispitivanje.

“Možda nam svijet može pomoći, tako da Lukašenko s nekim pregovara”, rekla je. “Treba nam svijet pomoći, a možda i Rusija.”

Pojavila se nakon kratka vremena i rekla da se pozvala na svoje pravo da ne svjedoči protiv sebe. Rekla je da nema osnova za istragu te dodala: “Što više budemo zajedno, to ćemo biti jači i veći su nam izgledi pridobiti vlasti da razgovaraju s nama”, istaknula je.

Aleksijevič je među desecima javnih osoba koje su prošli tjedan osnovale oporbeno koordinacijsko vijeće u svrhu pregovora o mirnom prijelazu vlasti nakon izbora za koje oporba tvrdi da su bili namješteni.

Lukašenko je to nazvao pokušajem nezakonita preuzimanja vlasti. Dvoje njihovih čelnika od utorka je u zatvoru.

Skupine za zaštitu ljudskih prava rekle su u srijedu da je bjeloruska policija opkolila desetke prosvjednika koji su išli kući s mirnih prosvjeda, nakon dana u kojima vlasti vježbaju relativnu suzdržanost na masovnim protuvladinim skupovima.

Nakon provedenih izbora u zemlji više od dva tjedna traju masovni prosvjedi protiv Lukašenka koji je na vlasti 26 godina. Službeni izborni rezultati navode da je pobijedio s 80 posto glasova. Lukašenko niječe izbornu prijevaru i kaže da su prosvjednici financirani izvana.

Premda je Lukašenko prosvjednike nazvao “štakorima” i rekao da je dao zapovijed da ih se očisti s ulica, policija je bila relativno suzdržana u očitoj zabrinutosti da bi gušenje prosvjeda dodatno povećalo bijes javnosti.

Zaboga, samo da ne bude prolijevanja krvi

U prvim danima prosvjeda policija je tukla prosvjednike i mnogi od onih koje je uhitila pojavili su se da kažu da su bili zlostavljani u pritvoru. U komentaru prije ispitivanja Aleksijevič je izrazila žaljenje zbog nasilja.

“Zaboga, samo da ne bude prolijevanja krvi!”, rekla je. “Ono što smo vidjeli prva tri dana, kada su ljude pretvarali u meso, to je iz prošlog stoljeća”, rekla je.

Skupina za zaštitu ljudskih prava popisala je više od 30 ljudi za koje su rekli da su uhićeni u utorak. Oni su opisali jedan od tipičnih obračuna na prosvjedu. Čovjek je nosio crvenu i bijelu zastavu, koračao je sa suprugom i malim sinom kad su ga zgrabili i uvukli u automobil bez oznaka. Dvojica su iskočila iz auta, odgurnula ženu i dijete, gurnula čovjeka u auto i odvezli se.

Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je u utorak da je policija pritvorila 51 osobu zbog administrativnih prekršaja nakon nedopuštenih skupova. U pravilu dnevno izvješćuje o desecima takvih uhićenja.

Bjelorusija ima bliže kulturne, gospodarske i političke veze s Rusijom od bilo koje bivše sovjetske države. Rusija je signalizirala potporu Lukašenku, uključujući slanje novinara na državnu televiziju nakon što su novinari dali otkaz, kako su rekli, u znak prosvjeda protiv naloga da šire propagandu.

Međutim tek treba vidjeti kako dugo će se Kremlj držati Lukašenka nastavi li mu vlast kopniti. Sam Lukašenko dugo je imao teški osobni odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

 

Komentiraj