Bjelorusija obustavlja sudjelovanje u Istočnom partnerstvu EU-a

Bjelorusija je objavila u ponedjeljak da obustavlja svoje sudjelovanje u Istočnom partnerstvu EU, kojem je svrha zbližavanje Europljana i bivših sovjetskih republika, u znak prosvjeda protiv sankcija koje su joj određene.

“Ne možemo ispuniti naše obveze prema ovom sporazumu u kontekstu sankcija i ograničenja koje je nametnula EU”, navelo je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju i dodalo da je počelo “provedbu obustave”.

Europljani su pojačali sankcije protiv Minska zbog represije velikih prosvjeda potaknutih reizborom predsjednika Aleksandra Lukašenka u kolovozu 2020., koje smatraju namještenima.

Bjelorusko ministarstvo je također najavilo da će pozvati svog veleposlanika pri EU-u na “konzultacije” i pozvati” šefa europskog izaslanstva u Bjelorusiji da se vrati u Bruxelles i prenese svojim čelnicima da su “pritisci i sankcije neprihvatljivi”.

Minsk drži da će obustava Istočnog partnerstva, pokrenutog 2009. sa šest zemalja, “negativno utjecati na interakcije s Europskom unijom u borbi protiv ilegalne imigracije i organiziranog kriminala”.

Isti izvor navodi da će europskim dužnosnicima, koji su sudjelovali u sastavljanju sankcija protiv Bjelorusije, također biti zabranjen ulaz na bjeloruski teritorij.

“Bjelorusija priprema i druge mjere odgovora, posebice u gospodarskom području”, dodalo je ministarstvo vanjskih poslova, prema tom izvoru.

EU je pokrenuo Istočno partnerstvo s Bjelorusijom, Ukrajinom Moldavijom, Armenijom i Azerbajdžanom i predložio bliže gospodarske i političke odnose u zamjenu za reforme.

EU je uvijek tvrdio da ovom partnerstvu nije cilj proširenje njegovog utjecaja na šetetu drugih, ali Rusija se smatra ugroženom tim partnerstvom.

 

Komentiraj