Bjelorusija: Lukašenko ugušio masovne prosvjede. “Jednom ćete izabrati nekog drugog”, poručio je

“Munjeviti rat” stranih sila protiv Bjelorusije nije uspio, rekao je u četvrtak bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko smjerajući pritom na veliki prosvjedni pokret koji je u 2020. godini destabilizirao vlast.

“Bjelorusija je pretrpjela jedan od najžešćih napada izvana”, rekao je Lukašenko i naglasio da su višetjedni prosvjedi desetaka tisuća Bjelorusa protiv njegovog reizbora bili rezultat zapadne urote.

“No blickrig nije uspio i mi smo zadržali (kontrolu) u zemlji”, rekao je na sastanku najviših dužnosnika svog režima. “Unatoč napetosti koju su snage izvana umjetno stvorile u društvu, preživjeli smo.”

Na vlasti 27 godina

Bjeloruski predsjednik je bio najavio da će na aktualnoj Svebjeloruskoj narodnoj skupštini iznijeti plan ustavnih i institucijskih reformi. U četvrtak je pozvao izaslanike da “promišljaju” o tome.

“Moramo pozorno proučiti pitanja o razvoju društva i o ulozi građana u političkom životu zemlje te razmisliti o mogućim izmjenama temeljnog zakona”, rekao je na tom sastanku na kojemu je sudjelovalo 2700 odanih mu ljudi i nitko iz oporbe.

“Jednom ćete izabrati drugog Lukašenka ili nekog drugog”, rekao je bjeloruski predsjednik koji je na dužnosti od 1994.

Njegov sporni reizbor u kolovozu 2020., koji su oporba i Zapad ocijenili namještenim, potaknuo je nezapamćene prosvjede koji su tjednima potresali zemlju.

Režim je uspio zaustaviti prosvjede masovnim pritvaranjima, policijskim nasiljem te uhićivanjem i protjerivanjem svih istaknutih predstavnika prosvjednog pokreta.

Komentiraj