Bizarno otkriće: Bakterije lepre možda kriju tajnu regeneracije tijela

Bakterije lepre možda kriju tajnu sigurnog popravljanja i regeneracije tijela, kažu istraživači sa Sveučilišta u Edinburghu. Pokusi na životinjama otkrili su izvanrednu sposobnost bakterije da gotovo udvostruči veličinu jetre stimulirajući zdrav rast. To je podmukli i sebičan čin koji daje bakterijama više tkiva za infekciju. Ali utvrđivanje načina na koji to rade moglo bi dovesti do novih terapija koje prkose starenju, kažu znanstvenici.

‘Biološka alkemija’

Guba (hrvatski izraz za lepru) uzrokuje invaliditet kada inficira živce, kožu i oči. Kroz povijest su se zaraženi izbjegavali. No, bakterija koja ga uzrokuje, Mycobacterium leprae, ima druga, neobična svojstva, uključujući sposobnost izvođenja “biološke alkemije”, pretvaranja jedne vrste tjelesnog tkiva u drugu, što fascinira znanstvenike.

Stoga su se istraživači okrenuli istraživanju životinja koje su zaražene leprom, armadillu ili pasancu.
Eksperimenti, koji su izvedeni u SAD-u, pokazali su da infekcija dolazi do jetre oklopnika, gdje obavlja kontrolirano zauzimanje organa kako bi ga reprogramirala za vlastitu svrhu.

“Bilo je to potpuno neočekivano”, rekao je prof. Anura Rambukkana, iz centra za regenerativnu medicinu Sveučilišta u Edinburghu, za BBC. Rezultati, objavljeni u Cell Reports Medicine, pokazali su da se jetra gotovo udvostručila.

Možete očekivati ​​da je takva izraslina neispravna ili čak kancerogena, ali detaljna analiza je pokazala da je i zdrava i funkcionalna, zajedno s uobičajenim nizom krvnih žila i žučnih kanala. “To je pomalo nevjerojatno”, rekao je profesor Rambukkana. “Kako to rade? Ne postoji stanična terapija koja to može učiniti.”

Brzo povećanje

Čini se da buba guba pomlađuje razvojni sat u jetri. Potpuno odrasle stanice jetre su metaboličke elektrane sa stotinama poslova u tijelu. Ali bakterije ih vraćaju u fazu, kao da ponovno postanu tinejdžeri, u kojoj mogu brzo porasti u broju prije nego ponovno sazriju u odraslu dob.

Ispitivanje aktivnosti različitih dijelova stanične DNK otkrilo je sliku sličniju onoj mnogo mlađe životinje ili čak fetusa, dok se jetra još uvijek formira.

‘Prirodni proces’

Ali precizni detalji o tome kako se sve to događa ostaju nedokučivi. Istraživanje koje je dobilo Nobelovu nagradu pokazalo je da je moguće nasilno okrenuti sat sve do točke u kojoj stanice ponovno steknu sposobnost da postanu bilo koja druga vrsta stanice u tijelu, ali to nosi rizik da postanu kancerogene.

“Bakterije gube koriste alternativne puteve”, rekala je profesor Rambukkana. “To je mnogo sigurniji način i potrebno im je više vremena da to učine, tako da je ovo prirodan proces.”

‘Obećavajući rezultati’

Za nadati se da se pristup može iskoristiti za popravak jetre ljudi koji čekaju na transplantaciju, ili čak za poništavanje nekih oštećenja uzrokovanih starenjem u drugim dijelovima tijela.

“San je koristiti istu bakterijsku strategiju, upotrijebiti domišljatost bakterija za stvaranje novih lijekova za regeneraciju i popravak”, rekao je profesor Rambukkana. “Ako to možete iskoristiti, trebali biste moći taj mehanizam pretvoriti u ubod koji imate svaka tri mjeseca ili tako nešto.”

Međutim, sve ove ideje ostaju neprovjerene. Dr. Darius Widera sa Sveučilišta u Readingu rekao je: “Sve u svemu, rezultati bi mogli otvoriti put za nove terapijske pristupe liječenju bolesti jetre kao što je ciroza. Međutim, budući da je istraživanje provedeno korištenjem pasanaca kao modelnih životinja, nije jasno mogu li se i kako ovi obećavajući rezultati prenijeti na biologiju ljudske jetre.

“Štoviše, budući da su bakterije korištene u ovoj studiji uzročnici bolesti, prije kliničkog prijnosa na ljude bilo bi potrebno značajno usavršavanje metoda.”

 

 

Komentiraj