Bivši vatikanski rizničar Pell vraća se iz Australije u Rim

Bivši vatikanski rizničar George Pell putuje u Rim ovaj tjedan, prvi put otkako je oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje djece u Australiji, potvrdila je glasnogovornica Katoličke crkve u ponedjeljak.

Pell je napustio Rim u srpnju 2017. kako bi se suočio s optužbama za spolno zlostavljanje maloljetnika potkraj 1990-ih.

Osuđen je u prosincu 2018. i odslužio je nešto više od godine dana u zatvoru prije nego je australski Visoki sud poništio presudu u travnju.

Nakon otpuštanja iz zatvora 79-godišnji kardinal živio je u Sydneyu.

“Uvijek se namjeravao vratiti u Rim”, rekla je Katrina Lee, Pellova bliska prijateljica koja je izvršna savjetnica nadbiskupije u Sydneyu.

Potvrdila je izvješće u listu Herald Sun u kojem se navodi da Pell u utorak leti u Rim, ali je rekla da ne zna na koliko ide i koja je svrha puta.

Kad je napustio Rim 2017. bio je pročelnik vatikanskoga Tajništva za gospodarstvo zaduženog za financijsku reformu, koje radilo na čišćenju golemim Crkvenih financija i uklanjanju zlouporaba.

Njegov put u Rim događa se nekoliko dana nakon što je moćni vatikanski kardinal Giovanni Becciu podnio ostavku, nakon što ga je papa Franjo optužio za pronevjeru i nepotizam.

Pell i Becciu sukobili su se ranije oko pitanja financija u Vatikanu.

U izjavi poslanoj Katoličkoj novinskoj agenciji 26. rujna, Pell je rekao: “Sveti Otac izabran je da počisti vatikanske financije. Igrao je dugu igru i treba mu se zahvaliti i čestitati na nedavnim događajima”.

“Nadam se da će se čišćenje nastaviti u Vatikanu i u Victoriji”, rekao je Pell.

Komentiraj