Bivši suparnici zajedno otputovali u SAD: Milanović i Grabar-Kitarović u misiji promoviranja Hrvatske

Predsjednik Zoran Milanović otputovao je u petodnevni posjet SAD-u gdje će, među ostalim, sudjelovati u zasjedanju Opće skupštine UN-a. U nedjelju će se sastati s hrvatskom zajednicom i glavnim tajnikom UN-a, a u Ameriku, na poziv predsjednika, otputovala je i Kolinda Grabar-Kitarović.

“Obavljam dužnosti u području međunarodnih odnosa, sigurnosne politike i drugih elemenata u sklopu programa rada Ureda bivše predsjednice”, pojasnila je Grabar-Kitarović razloge svojeg putovanja za Novu TV.

Kako nije dio službene već neslužbene delegacije, troškove puta, kaže, snosi sama. Do sada aktualni predsjednici nisu baš prakticirali surađivati s prethodnicima.

“Mislim da predsjedniku Milanoviću treba čestitati na takvom jednom iskoraku, malom, ali u dosadašnjoj praksi velikom. Mislim da to dokazuje jednu zrelost demokracije u Hrvatskoj, a pokazuje i državnički pristup predsjednika Milanovića te bivše predsjednice”, rekao je Miomir Žužul, bivši veleposlanik u SAD-u.

Prije tjedan dana družili su se u Buzetu, već danas će Grabar Kitarović odraditi sastanke u Nacionalnoj zakladi za demokraciju, a sljedeći će tjedan presjedati panelom oko Afganistana u organizaciji ureda za veterane.

“Ona je dok je radila u NATO-u i kao predsjednica imala dosta uvida u to što se događa tamo i drugo je, pogotovo povezano s Afganistanom, pitanje sudbine žena i obitelji. Imati u svojoj delegaciji nekoga iz vlastite države tko je uz to i bivši predsjednik i tko se dobro razumije u ta pitanja, ja mislim da je to jako dobra odluka predsjednika”, kaže Žužul.

Teške riječi iz kampanje čini se pale su u zaborav. Dvoje nekoć bivših ljutih suparnika sada zajedno rade u interesu Hrvatske. Pa ono što su si rekli nakon primopredaje vlasti očito nije bila puka fraza… “Svako dobro, javi se…”

Komentiraj