Bivši šef VSOA-e Ivica Kinder nije jedini koji je znao za nezakonitosti, u aferi s lažnim troškovima bilo je čak 13 ljudi

Otkrivamo imena čak 13 djelatnika VSOA-e koji su bili uključeni u aferu s nezakonitim trošenjem novca u toj agenciji koja je oštećena za najmanje dva milijuna kuna, ponajviše zbog razmjera pokušaja zataškavanja te afere na više razina unutar VSOA-e

Najmanje trinaest osoba uključeno je u aferu nezakonitog korištenja dnevnica čime je Vojna sigurnosno obavještajna agencija oštećena za najmanje dva milijuna kuna, što je nedavno dovelo do smjene Ivice Kindera s ravnateljske pozicije. Nacional je od izvora bliskog VSOA-i dobio detaljnu shemu koja otkriva tko je sve, s kojih razina unutar tog sustava i zbog čega pod sumnjom da je bio involviran u sporna zbivanja. Popis tih osoba sada prvi put precizno otkriva i razmjere zataškavanja te afere, koju je Nacional otkrio sredinom godine. Spomenuti popis otkriva i kako apsolutno nije točno da Kinder za nezakonitosti nije znao, nego se pokazuje da on nije jedini iz vrha VSOA-e koji je sporne troškove odobravao i parafirao – znajući, po svemu sudeći, bit problema.

Prema navodima iz sheme dostavljene Nacionalu, najmanje sedmero djelatnika VSOA-e pod sumnjom je za sudjelovanje u nezakonitom prisvajanju novca od putnih naloga. Pod takvom sumnjom nalaze se brigadir Renato Radočaj, voditelj ispostave VSOA-e u Karlovcu, državni službenik Drago Kordić, voditelj ispostave VSOA-e u Osijeku, pukovnik Danijel Martinović, stožerni narednik Tomislav Šicel, državna službenica Ana Jakšić Jelača i državni službenik Tomislav Ramčić.

Izvor blizak VSOA-i koji je Nacionalu dostavio te informacije navodi da tom popisu treba pridodati i satnicu Tihanu Katavić, ali da je ona pod pritiskom situacije detaljno ispričala tko je sve sudjelovao u spornim radnjama. Drugim riječima, ona je, po svemu sudeći, postala svjedok pokajnik pa bi mogla imati i drugačiji tretman.

Afera s lažiranjem troškova sada se navodi kao jedan od razloga za to što bivšem zamjeniku šefa VSOA-e Ivici Komljenu nije produžen mandat. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

To su ukratko pojedinci koji su pronevjerili novac lažirajući troškove, nenamjenski trošeći iznose koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama. Tako je nenamjenski potrošeno više od dva milijuna kuna, i to najvećim dijelom tijekom službenih putovanja u Poljsku, Libanon i Litvu.

Otkrio je to Ured vijeća za nacionalnu sigurnost, i to prilikom rutinske kontrole, ali se sve pokušalo zataškati. Osim što su dovela do smjene Ivice Kindera, spomenuta zbivanja bila su barem djelomično i razlog zbog kojeg bivšem zamjeniku ravnatelja VSOA-e Ivici Komljenu zvanom Baća nije produžen mandat.

Još ljetos je Nacional pisao o tome kako se sumnja da im je vodstvo VSOA-e, i to najmanje jedan od pomoćnika ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, toleriralo lažno prikazivanje troškova za putovanja u vojne misije i da višak novca zadržavaju za sebe. Nacionalu su sada, u kontekstu cjelovite sheme, kao osobe pod sumnjom da su izravno sudjelovale u toleriranju nezakonito prisvojenih budžeta za putne troškove spomenuti pomoćnik ravnatelja VSOA-e Damir Mršo i Ivana Brzica, načelnica Sektora obavještajnih poslova.

Možda upravo zbog njihove izvjesne uključenosti u lanac spornog ponašanja isprva nije bilo sigurno je li UVNS rezultate nalaza dostavio DORH-u na daljnje postupanje kako bi DORH otvorio istragu. Netom nakon prvih otkrića Nacionala vezanih uz tu aferu, ni UVNS ni DORH nisu potvrdili je li nalaz poslan DORH-u i jesu li oni otvorili izvide ili istragu protiv vodstva i djelatnika VSOA-e.

Prema navodima iz sheme dostavljene Nacionalu, najmanje sedmero djelatnika VSOA-e nalazi se pod sumnjom za sudjelovanje u nezakonitom prisvajanju novca od putnih naloga

Dodatni mogući razlog za oklijevanje, po svemu sudeći, nalazi se i u sumnji da je još troje djelatnika VSOA-e pokušalo zataškati aferu još na razini interne istrage unutar VSOA-e. Izvor blizak VSOA-i navodi kako su pukovnik Đuro Menalo, bojnik Tomislav Strmotić i državna službenica Nikolina Leko pod sumnjom da su pokušali frizirati rezultate poligrafskih testiranja pojedinaca koji su prisvojili sredstva za sporne putne troškove.

To dodatno neugodno otkriće pokazuje ujedno zašto je još ljetos jedan od izvora bliskih VSOA-i za Nacional rekao:

“Utvrđeno je da je veliki broj zaposlenika nenamjenski trošio sredstva, a sve je potpisao ravnatelj. Ured vijeća za nacionalnu sigurnost obavijestio je o rezultatima nadzora i ravnatelja VSOA-e Ivicu Kindera i tražio da ‘ukloni nedostatke’. Međutim, tu nije riječ o tome da treba ‘ukloniti nedostatke’, već o tome da je UVNS o svemu trebao izvijestiti DORH koji bi trebao provesti istragu.”

Pa je potom donedavni ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, nakon što ga je šef UVNS-a Franjić izvijestio o rezultatima nadzora, pokušao nastaviti igrokaz tako što je jednog od svojih pomoćnika zadužio da sve istraži jer, navodno, on o tim pronevjerama nije imao saznanja. Ali situacija se počela razvijati u neočekivanom pravcu.

“Kad je Kinder zadužio jednog od svojih pomoćnika da sve istraži, djelatnici su se počeli sami javljati te su neki od njih već i priznali što su učinili i službeno potpisali priznanja”, rekao je jedan od sugovornika iz vojno-obavještajnih krugova.

Bivši ravnatelj VSOA-e general-pukovnik Darko Grdić i njegov zamjenik, brigadni general Ognjen Preost, uz više zaposlenika, već su ranije osuđeni jer su nepropisno trošili sredstva za posebne namjene. FOTO: Patrik Macek, Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jedna od struja iz vojno-obavještajnih krugova čak nije skrivala svoj stav kako nije točno da šef VSOA-e Ivica Kinder nije ništa o svemu znao, već jedan od njih tvrdi:

“U VSOA-i je izbila velika afera jer je Kinder sa svojih sedmero najbližih suradnika otuđio sredstva za posebne namjene u milijunskim iznosima, a bez valjanog radnog i dokumentacijskog pokrića. Osoba koja je provela tu cijelu operaciju obnaša dužnost pomoćnika ravnatelja za operativne poslove D. M., zatim je tu i načelnik sektora protuobavještajnih poslova I. I., voditelji ispostava R. R. i D. K. s podređenim operativcima.”

Sada se definitivno potvrđuje da se radi o osobama koje su pod sumnjom za sudjelovanje u toj aferi.

Posebno je intrigantno što spomenuti pojedinci tijekom spornih putovanja u inozemstvo nisu bili uključeni ni u kakav protuobavještajni ili obavještajni rad, niti su primjenjivali operativne postupke, radnje ili mjere tajnog prikupljanja podataka, niti su radili s operativnim vezama i suradnicima. Oni su naprosto putovali na službena putovanja gdje su se protokolarno sastajali sa svojim kolegama iz stranih zemalja i diskutirali o otvorenim zajedničkim temama.

Izvor blizak VSOA-i navodi da su pukovnik Đuro Menalo, bojnik Tomislav Strmotić i državna službenica Nikolina Leko pod sumnjom da su pokušali frizirati rezultate poligrafskih testiranja

Upućeni vojni izvor njihov je modus operandi opisao ovako:

“Kad bi bio neki događaj ili bi se išlo u posjet nekoj stranoj vojnoj misiji, uzeo bi se dodatni novac za troškove. Netko bi uzeo, primjerice, 50.000 kuna, a potrošio 20 tisuća, ali bi ostatak zadržao sebi jer bi mu netko od šefova rekao: Ne trebaš vraćati, ostavi sebi. Pritom oni tu razliku u novcu nisu pravdali nikakvim računima. Znači, sve je išlo bez računa. Ukupno je tako potrošeno oko dva milijuna kuna u četiri godine. Naprimjer, djelatnici koji bi išli u posjet nekoj misiji napisali bi da su se vozili taksijem ili plaćali ručkove iako im je ionako sve bilo plaćeno.”

Zbog svega navedenog, a ponajviše zbog razmjera pokušaja zataškavanja spomenute afere na više razina unutar VSOA-e, Nacional je odlučio objaviti puna imena i prezimena svih osoba pod sumnjom za opisane nezakonitosti. Na koncu, jedan od razloga što javnost ima pravo znati njihove identitete leži i u činjenici da to nije prva takva afera povezana s VSOA-om.

Naime, već su ranije za slične nezakonitosti osuđeni i bivši ravnatelj VSOA-e general-pukovnik Darko Grdić i njegov zamjenik, brigadni general Ognjen Preost, uz više zaposlenika. Oni su osuđeni jer su, prema presudi, iskoristili svoj položaj i ovlast u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji protupropisno raspolažući sredstvima za posebne namjene i neosnovanim odobravanjem isplata. Bivši ravnatelj VSOA-e Grdić i njegov zamjenik Preost proglašeni su krivima jer su neosnovano odobravali isplate za osobne potrebe jedan drugome te tajniku kabineta ravnatelja Agencije i višem stručnom referentu u kabinetu ravnatelja Agencije. Zbog toga je za Republiku Hrvatsku nastala šteta od najmanje 4,973.800 kuna. Grdić je, prema presudi, bio obvezan Republici Hrvatskoj nadoknaditi štetu od 1,56 milijuna kuna, Preost 3,032.800 kuna, a Lukinić 199.000 kuna.

Dok se Plenković i Milanović ne usuglase oko novog kandidata, neće biti njegova imenovanja, a situaciju komplicira i to što se unutar VSOA-e sada treba izvršiti temeljitije kadrovsko restrukturiranje

Vrhovni sud je krajem prošle godine pravomoćno osudio Grdića i Preosta na jedinstvenu kaznu od dvije godine i deset mjeseci zatvora, dok su tajniku kabineta ravnatelja VSOA-e pukovniku Zdeslavu Ivankoviću i zaposleniku VSOA-e Denisu Lukiniću potvrđene uvjetne osude na 10, to jest 11 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri odnosno četiri godine, dok je Tibor Mijo Kuljanić oslobođen odgovornosti.

Grdić je već na izdržavanju zatvorske kazne, dok je Preost odlazak na izvršenje zasad odgodio. Te dvije afere otkrivaju koliko je upravo nevjerojatno o kakvim se dvostrukim standardima radi: iako su u spomenutom slučaju pravomoćno osuđeni bivši čelnici Agencije, donedavno se u VSOA-i puno eklatantniji primjer nezakonitosti pokušavao višestruko zataškati.

U međuvremenu i dalje traju žestoka lobiranja za nasljednika Ivice Kindera na čelu Vojne sigurnosno obavještajne agencije.

Tehnički gledano, kandidata za ravnatelja VSOA-e predlaže Ministarstvo obrane, a uz prethodnu suglasnost saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, ključni detalj oko imenovanja su supotpisi predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Ako se njih dvojica ne usuglase oko predloženog kandidata, neće biti ništa od njegova imenovanja.

Situaciju trenutno ne kompliciraju samo njihovi već dugo vremena loši međusobni odnosi, nego po svemu sudeći i to što zbog razmjera zataškavanja posljednje afere unutar VSOA-e treba izvršiti i znatno opsežnije i temeljitije kadrovsko restrukturiranje.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]