epa

Bivši šef Trumpove kampanje se tajno sastao s Assangeom

Paul Manafort, bivši šef kampanje Donalda Trumpa navodno se tajno sastao s utemeljiteljem WikiLeaksa Julianom Assangeom u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu 2013. , 2015. i u proljeće 2016. , nekoliko mjeseci prije američkih predsjedničkih izbora, izvijestio je u utorak britanski list The Guardian.

Te tvrdnje britanskog dnevnika neodređene su u vezi datuma i ne preciziraju razloge susreta. U utorak ih je snažno demantirao WikiLeaks, koji je u srpnju 2016. objavio hakirane ruske poruke elektroničke pošte koje su bile vrlo neugodne za Hillary Clinton i njezinu demokratsku stranku.

Guardian je na temelju neidentificiranih izvora naveo da mu nije poznat sadržaj susreta Paula Manaforta i Juliana Assangea, koji je zatražio zaštitu u londonskom veleposlanstvu Ekvadora, tvrdeći da bi timing trećeg susreta mogao zanimati tužitelja Roberta Muellera.

Američki savezni sud proglasio je u kolovozu 69-godišnjeg Paula Manaforta, bivšeg voditelja predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, krivim za bankovnu i poreznu prevaru. Manafort je u središtu Muellerove istrage upletanja ruskih dužnosnika u predsjedničke izbore.

Paul Manafort, koji je bio povezan s proruskom političkom strankom u Ukrajini te s oligarhom bliskim Kremlju, navodno je razgovarao s Assangeom u ožujku 2016., istog mjeseca u kojem se uključio u izbornu kampanju Donalda Trumpa.

“WikiLeaks se spreman kladiti u milijun dolara s Guardianom i njegovim glavnim urednikom da se Manafort nikada nije susreo s Assangeom”, tvrdila je ta organizacija u utorak na Twitteru.

WikiLeaks je u srpnju 2016. objavio tisuće poruka dužnosnika demokratske stranke o njihovim unutarnjim tajnama, kao i hakirane poruke voditelja kampanje Hillary Clinton, u listopadu, prije predsjedničkih izbora.

Demokrati sumnjaju da su se Trumpova ekipa, Rusija i WikiLeaks urotili kako bi rezultat prevagnuo u korist sadašnjeg predsjednika.

Dvanaest agenata ruske obavještajne službe u srpnju je optuženo za hakiranje računala demokratske stranke, prije nego što su predali WikiLeaksu dio ukradenih dokumenata.

Komentiraj